Hopp til innhold

Sammen mot utvisning

Foreldre og elever i 9. klasse på Meråker skole skal gå i fakkeltog for å få saken til Naumov-familien gjenopptatt.

Foreldremøte Meråker nov 2007
Foto: Ida Sem Fossvik / NRK

Engasjementet blant folk i Meråker er stort. De er imot den vedtatte utsendelsen av familien Naumov fra Dagestan i Russland. I går arrangerte foreldrene til ungdommene i 9. klasse foreldremøte, for å finne ut hvordan de best kan bidra og støtte kampen for å beholde familien i kommunen.

Den jødiske familien fra Dagestan som nå er i ferd med å bli tvangssendt ut av Norge, etter tre år i Meråker, og fire år til sammen i landet.

Diskusjonene gikk ivrig rundt bordene på lærerrommet. Da møtet var ferdig sto to punkter øverst på lista til foreldrekontakt Hans Oskar Ervik.

- I første omgang tar vi kontakt med stortingspolitikerne fra Trøndelag, og så skal vi ha et fakkeltog på onsdag kveld. Vi skal samle barn, foreldre og andre engasjerte for å vise at vi bryr oss.

Sendt mange brev

- Det vil markere at vi virkelig bryr oss, vi må få engasjert flest mulig til å være med, og vise at vi vil ha de her.

Det sier Katrin Kristensen, som har sønnen sin i 9. klasse. Det var 9-klassingene selv som startet kampen for å beholde klassekameraten Imran og familien hans i bygda. Torsdag i forrige uke fikk medelever og lærere greie på at de hadde fått avslag på oppholdstillatelsen og skulle sendes ut av landet. Siden da har både store og små sendt brev og drevet underskriftskampanjer. Ungdommene vil absolutt hindre at de må si hadet til en venn de har blitt glade i, forteller 9. klassingene Marthe Tidemann og Helle Størseth.

- Vi vil jo ha dem her, de betyr mye for oss. De har blitt veldig knytta til Meråker, og vi til dem.

- Det er kjempebra at så mange har engasjert seg, jo fler jo bedre.

Ber om hjelp fra politikerne

Og et slikt engasjement inspirerer også andre. I går fikk familien i Meråker lovnad om hjelp fra det mosaiske trossamfunnet i Trondheim. Og foreldrene håper at fakkeltog og direkte henvendelser til trønderske stortingsrepresentanter nå vil bringe dem nærmere målet.

- Vi håper jo selvsagt å oppnå at myndighetene vil se på saken på nytt. Utvisningen er et utslag av en politikk det er vanskelig å navigere i, og det forstår vi også, men her føles det rett at de må få bli, og det skal vi kjempe for, sier Ervik.