Hopp til innhold

Sammen for å redde kulturen i skolen

At MDD-linja ved Fosen videregående legges ned fra høsten av vekker engasjement hos trønderske artister. Onsdag samlet de seg til kamp i Olavshallen sammen med elever og andre engasjerte.

Peers Internasjonale Teaterensemble (PIT)

Peers Internasjonale Teaterensemble (PIT) åpnet artistgallaen onsdag kveld. De er en ungdomsbedrift med elever fra musikk, dans og drama linjen ved Fosen videregående.

Foto: Morten Andersen / NRK

Svein Strugstad

Svein Strugstad, musiker, komponist og journalist.

Foto: Morten Andersen / NRK

Musikk, dans og dramalinja ved Fosen videregående har vært truet av nedleggelse mange ganger. Fra høsten skal det være slutt for linja. Bestemmelsen har skapt debatt.

Onsdag samlet mange kjente artister fra Trøndelag seg i Olavshallen under slagordet «For bevaring av kulturfagene i skolen». Initiativtaker Svein Strugstad mener det som skjer på Fosen er ille.

– Vi er fryktelig misfornøyd med dette, og mener avgjørelsen om nedleggelse er tatt på helt feil grunnlag. Dette ønsker vi oss en omkamp på, sier Strugstad til NRK.

– Et fattig folk uten kultur

Arve Tellefsen

Arve Tellefsen, fiolinist.

Foto: Morten Andersen / NRK

Strugstad mener kulturen har en altfor liten plass i skolen.

– Kulturen taper terreng i skolen hele tiden, men vi blir et fattig folk hvis alle bare skal pugge matte og fysikk. Vi trenger levende fag i tillegg, og kulturen er det som smører samfunnet, holder oss unge og får oss til å leke mer, sier Strugstad.

Han får støtte av Arve Tellefsen, som mener alle elever tjener på mer kulturfag i skolen enn det som er per i dag.

– Alle trenger ikke bli musikere men alle har utbytte av å høre musikk, og det gjør også at man blir bedre i andre fag, understreker fiolinisten.

Redd for rekrutteringen

Kultursjef i Bjugn kommune Ådne Røkkum, er lei seg for at linja nå legges ned. Han mener det er et tap for hele nærsamfunnet.

– Kulturlivet her på Fosen er utrolig bra og jeg vil spesielt trekke frem kulturskolene. Hvordan det skal gå med rekruttering her fremover er jeg bekymret for, sier Røkkum.

Hadde det vært et tettere samarbeid mellom nettopp kulturskolene og musikklinja kunne utfallet kanskje blitt et annet, ifølge kultursjefen.

Øystein Dolmen

Øystein Dolmen, artist og musiker.

Foto: Morten Andersen / NRK

– De skolene som spisser tilbudet sitt, opplever økning i søkertallene. Så med bedre tilbud og mer markedsføring kunne det vært liv laga, tror Røkkum.

– Mister talenter

Øystein Dolmen var en annen deltaker på artistgallaen. Han er ikke tvil om at det er viktig å kjempe for mer kulturfag i skolen.

– Det er en katastrofe om linja faktisk legges ned. Det er helt klart at samfunnet går glipp av masse talenter hvis ikke har noe tilbud å gi dem, sier Dolmen.