Hopp til innhold

Salmeboka skal synges minutt for minutt

I november lanserer NRK en ny form for «sakte-TV». Den nye salmeboka skal nemlig synges fra perm til perm.

I november lanserer NRK en ny form for «sakte-TV». Dem nye salmeboka skal nemlig synges fra perm til perm.

SE VIDEO: Kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen har stor tro på NRKs nye «minutt for minutt»-prosjekt.

En direktesending «minutt for minutt» på totalt 60 timer planlegges når alle de 899 salmene skal synges vers for vers.

– Salmene er Norges kulturelle arv, og har vært sunget i generasjoner. Vi håper kor og sangere fra mange forskjellige steder vil stille opp og være med når vi om kort stund går ut med invitasjoner om å delta, sier kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen.

Skal speile den norske salmeskatten

NRK har hatt suksess med flere «minutt for minutt»-prosjekter. Blant annet Bergensbanen minutt for minutt, Hurtigruten minutt for minutt, Nordlandsbanen minutt for minutt og Nasjonal strikkekveld.

Salmeboka fra perm til perm er et samarbeid mellom NRK og korbevegelsen i Norge samt Kirkerådet, som har utgitt salmeboka.

– Det er fantastisk. Det er nesten slikt man ikke tør drømme om. NRK har skjønt hvilken kulturskatt som gjemmer seg mellom permene i salmeboka. Den nye salmeboka har en mye større sjangerbredde enn tidligere salmebøker. Dette blir spennende, sier Vidar Kristensen, som jobber i Kirkerådet og er prosjektleder for den nye salmeboka.

I tillegg er Vår Frue kirke i Trondheim med i prosjektet og stiller kirka til rådighet for kor og sangere fra hele landet.

Siv Limstrand

Gateprest i Kirkens Bymisjon i Trondheim, Siv Limstrand.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Prosjektet skal speile den norske salmeskatten gjennom en maratonsending som favner sang, bilder og deltakelse fra nord til sør.

– NRK ønsker med prosjektet også å vise fram bredden i Kultur-Norge, det er stor koraktivitet i både byer og grender. Når det gjelder salmene så betyr de mye for folk. Dette ser vi derfor fram til, sier kringkastingssjefen.

Gatepresten måtte le

Siv Limstrand er gateprest i Kirkens Bymisjon i Trondheim og ansvarlig for Vår Frue kirke. Hun synes prosjektet er kjempespennende.

– Jeg er veldig glad for at NRK valgte å ha dette i Vår frue kirke, som er en åpen kirke. Denne kirken er jo kjent for å være åpen for alle.

Limstrand sier hun lo da hun hørte om prosjektet første gang.

– Det er jo spenstig, men dette kan bli sakte-TV på sitt beste. Folk kan sitte hjemme og være med å synge.

Hun sier at folk kommer til å merke at en salme ikke bare er en salme.

– Det finnes så mange ulike salmer. Det er ulike språk og ulike måter å uttrykke seg på. Det er tro, håp, glede og sorg.

Fra Dass til Prøysen

Den nye salmeboka ble tatt i bruk i advent i fjor, og har et rikt og variert innhold. Den har tekster på ulike språk som samisk, kvensk og engelsk.

«Julekveldsvisa» av Alf Prøysen har fått plass. Det samme har artister som blant andre Bjørn Eidsvåg og Kari Bremnes, i tillegg til dagens salmediktere som Eivind Skeie, Svein Ellingsen og Edvard Hoem og klassikere fra Petter Dass og Magnus Brostrup Landstad.

Her er alt fra de tradisjonelle salmene til gospel og spirituals.

– Det er jo litt sprøtt

Tove Ramlo-Ystad er musikkfaglig konsulent i Norges Korforbund Midt. Også hun gleder seg veldig til vakre toner.

– Det er utrolig spennende. Dette er stort for oss som jobber med sangen. Det er jo passe sprøtt å synge døgnet rundt, men det blir fin musikk. Jeg tror mange blir med på dette.

Vår Frue Kirke i Trondheim

Vår Frue kirke i Trondheim.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK