NRK Meny
Normal

Rystet over politiets henleggelse

Per Olav Juul fra Namsos er rystet over at politiet har henlagt saken etter overfallet han ble utsatt for i byens sentrum like før jul i fjor.

Per Olav Juul

Namsos-mannen Per Olav Juul ble påført omfattende skader i ansiktet da han ble overfalt i desember 2013.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Juul ble utsatt for blind vold en sen kveld 13. desember i fjor, og ble sparket både i tinningen og i ansiktet . To personer i 20-årene var siktet i saken, og den ene ble senere dømt for ikke å ha hjulpet Juul der han lå i hjelpeløs tilstand på gata.

– For jævlig

Den andre mannen har hele tiden nektet straffskyld, og nå er saken henlagt.

– Det er helt for jævlig at det går an. Vi har ikke lenger rettssikkerhet i Norge når sånt er mulig. De kunne jo ha drept meg da de sparket meg ned, sier Juul (58) til NRK.

Advokat Jørgen Aunet

Politiadvokat Jørgen Aunet henla saken mot den antatte gjerningsmannen.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Politiadvokat Jørgen Aunet mener de ikke har sterke nok bevis mot den antatte gjerningsmannen som var siktet i saken.

– Den siktede har hele tiden nektet for å ha hatt noen befatning med saken, og det er heller ingen andre vitner. Dermed har vi vurdert at det ikke finnes tilstrekkelig bevis for å ta ut tiltale, sier Aunet til Namdalsavisa .

Tilbake i jobb

Per Olav Juul fikk store skader i ansiktet etter overfallet, men er nå tilbake i jobb som langtransportsjåfør igjen.

– Jeg har vært mye sykemeldt, og har fortsatt problemer med det ene øyet. Jeg må bruke øyedråper for at det skal fungere. Men det verste med hele voldsepisoden er det sosiale. Jeg tør rett og slett ikke gå ut i Namsos om kveldene lenger, sier Per Olav Juul.

Nå vil han klage politiets henleggelse av saken inn for statsadvokaten i Trondheim.

– Jeg finner meg ikke i at en voldsmann skal slippe unna en så alvorlig sak. Han har påført meg så mye smerte og lidelse, og skal ikke få gå fri. Jeg vil også at saken tas videre av hensyn til andre. Dette kunne ha skjedd hvem som helst, og da kan ikke gjerningsmannen slippe unna, sier Per Olav Juul.

Sivil sak

Også rådgiver Lillian Eilertsen ved kontoret for voldsoffererstatning reagerer på politiets henleggelse.

– Da jeg snakket med henne var hun ganske opprørt over at det kunne være mulig, sier Per Olav Juul.

Nå vurderer han også å gå til sivil sak mot den antatte gjerningsmannen for å få utbetalt erstatning. Der er kravene til bevis lavere enn i en straffesak.