Romfolket til Tiller kirke i Trondheim

Romfolket har flyttet teltene sine fra Nidarosdomen til Vår Frue kirke i Trondheim sentrum. Nå åpner fellesrådet for at de kan være ved Tiller kirke.

Romleir ved Vår Frue kirke

Her er teltene satt opp, utenfor Vår Frue kirke.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

– I dag tidlig var teltene borte, opplyser stiftsdirektør i Nidaros bispedømme, Steinar Skomedal, til NRK. Den omdiskuterte leiren er nå flyttet til Vår Frue kirke. Tett inntil kirkeveggen har romfolket satt opp teltene sine på nytt.

Ved 15-tiden torsdag ble det klart at Kirkelig fellesråd har gitt romfolket i Trondheim tillatelse til å etablere en midlertidig leir ved Tiller kirke.

Der kan de være til 15. august.

Er ved Vår Frue kirke

Farhad Amaru

Advokat Farhad Amaru mener romfolket ikke vil skape problemer.

Foto: Tone Iversen / NRK
Vår Frue kirke i Trondheim

Vår Frue kirke i Trondheim.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

– Vi kommer ikke til å be dem flytte seg derfra. Det har vi ikke myndighet til, sier Dag Aakre, daglig leder for Kirkens Bymisjon i Trondheim, som driver kirken.

Onsdag ettermiddag var det klart at romfolket får juridisk bistand av advokat Farhad Amaru. Han forteller at personene som teltet foran Domen ikke ville skape problemer.

– De bestemte seg for at det var på tide å flytte seg. Dette er jo kristne og sterkt troende mennesker, som ikke vil skape vanskeligheter for biskopen, sier Amaru til NRK.

– Vil bare ha hjelp

Mandag måtte romfolket flytte fra et friområde i Malvik kommune utenfor Trondheim. De flyttet da til gressplenen utenfor Erkebispegården i byens sentrum.

Campingen ved et av Trondheims mest populære steder falt ikke i god jord.

– De er jo frustrerte. Det dreier seg jo om framtiden deres. De har ikke et konkret ønske om å få en bolig. De vil bare ha hjelp, jobbe, bidra i samfunnet og ha tak over hodet, sier Amaru.

I veien for Olavsfestdagene

Etter dialog med biskopen i Nidaros ble det bestemt at romfolket ikke kunne bli på gressplenen ved nasjonalhelligdommen.

Olavfestdagene starter fredag, og festivalen foregår på området rundt Nidarosomen og Erkebispegården. Området der romfolket hadde slått seg ned skal brukes til offentlige toaletter under festivalen.

– Der de står nå er det full opprigging til Olavsfestdagene. Det er ikke aktuelt for dem å ha teltene plassert der, sa Skomedal til NRK i onsdag.

Ifølge advokaten forstår romfolket at det er det arrangement på gang.

– De vil ikke være et hinder for Olavsfestdagene, sier Amaru.

Romfolkets teltleir utenfor Nidarosdomen

Romleiren utenfor Nidarosdomen er nå fjernet.

Foto: Kjetil Nesgård / NRK