Hopp til innhold

Romfolk-talsmann blir Ap-politiker

Robert Kwick Rydberg mener det er på høy tid at en representant for romfolket engasjerer seg politisk. Fredag meldte han seg inn i Ap, for å oppdra partiet.

Dette kan blir forbudt

Mange i romfolket tigger for penger til livets opphold. Det skaper heftig debatt i Trondheim.

Foto: Morten Andersen

Romfolkets talsmann

Robert Kwick Rydberg vil oppdra politikerne.

Foto: Privat
Geir Waage

Geir Waage, gruppeleder for Ap i Trondheim.

Foto: Ole Petter Klepp / NRK

Debatten som kobler romfolket, tigging og kriminalitet har fått ny styrke de siste ukene - både på lokalt og nasjonalt plan.

Blant annet har politidirektoratet foreslått forbud mot tigging, noe flere lokalpolitikere har støttet.

Robert Kwick Ryberg er halvt romani, halvt trøndersk. Han snakker ifølge ham selv de fleste dialekter innen romanispråket, og har bidratt i Kirkens Bymisjon som tolk.

Han har lenge engasjert seg på vegne av mineoritetsgruppen han har tilhørighet til.

Nå melder han seg til politisk dyst for å tale romfolkets sak.

– På høy tid

– Det er på høy tid at en representant for romfolket engasjerer seg politisk. Norge er det eneste landet i Europa som ikke har representanter fra romanifolket i politikken, selv om de har romanifolk som bor i landet, sier han til NRK.

Han mener den senere tids debatt har vært primitiv.

– Den er preget av anti-holdninger til romfolket og populistiske utsagn med total mangel på kunnskap. Jeg kan ikke fortsette å stå på utsiden og rope, nå vil jeg inn i politikken og spre kunnskapen jeg sitter på om denne gruppen, sier han.

– Vil oppdra Ap

– Hvorfor akkurat Arbeiderpartiet?

– Jeg er oppvokst på 60-tallet, med den tryggheten og felleskapsfølelsen Ap har greid å skape. Den sosialdemokratiske ideen er et ideal for meg. Da synes jeg det er tungt å se på at partiet beveger seg bort fra denne tanken, gjennom populistiske utsagt i debatten, sier han til NRK.

– Du vil oppdra ditt lokale Ap-lag?

– Ja. Kunnskap er en lett bør å bære, sier han.

Han tror grunnen til at så få representanter for romfolket engasjerer seg politisk er mangedelt, men at en viktig faktor er motstand i de etablerte politiske miljø.

– Folk har vanskelig for å forstå at en med romanietnisk bakgrunn kan snakke politisk. De klarer ikke forholde seg til det, sier han.

– En stor ressurs

Gruppeleder i Trondheim Arbeiderparti, Geir Waage, sier han ønsker Rydberg, og alle som deler Aps verdier, velkommen i partiet.

– Det er kjempebra at han ønsker å dele sin kunnskap med oss, sier Waage til NRK.

– Rydberg synes debatten så langt har vært primitiv. Har politikerne nok kunnskap om temaet til å debattere?

– Det er vanskelig å svare på, men det er ingen tvil om at Rydberg har mye kunnskap og vil være en stor ressurs i debatten, sier han.

– Vil høre romfolkets mening

Waage tror det er mange på politisk hold som vil være interessert i å lære fra en som kan kommunisere med romfolket om hvordan de opplever situasjonen.

– Samtidig må vi ha takhøyde for å diskutere at noen av dem også har ført med seg kriminalitet, et problem vi må finne ut hvordan vi skal håndtere. Kanskje Rydberg kan bidra til det, sier han.

– Rydberg kritiserer Ap for å bevege seg bort fra selve stammen i partiets verdisett. Hva sier du til det?

– Diskusjon om tigging er ikke en diskusjon for eller mot noen grupper. Det handler om hva som kommer i kjølvannet av tigginga, om å bekjempe kriminalitet. Vi er opptatt av å ta vare på de svakeste, og verdisettet vårt om felleskap står like sterkt som det alltid har stått, sier Waage.

Les også: Venter storinnrykk av tiggere