Hopp til innhold

Full uenighet om tiggerforbud

Ordfører Rita Ottervik (Ap) mener et tiggerforbud kan bli nødvendig for å få bukt med vinningskriminaliteten i Trondheim.

Tigging

Antall tiggere i Trondheim har økt kraftig de siste månedene. Nå frykter politikeren at antallet vil øke ytterligere til sommeren.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Rita Ottervik

Rita Ottervik vil diskutere et mulig forbud mot tigging

Foto: Morten Andersen / NRK

– Jeg er åpen for å vurdere et forbud hvis andre virkemidler ikke har noen effekt mot den kriminaliteten som vokser i Trondheim. Vi må gjøre det vi kan for å gjøre Trondheim til en trygg by, sier Ottervik til NRK, som tidligst i fjor sommer sa nei til et forbud mot tigging.

Ottervik er bekymret over at antallet tiggere har kommet opp på et svært høyt nivå, og nå frykter hun at antallet vil øke ytterligere til sommeren.

Derfor er vi nødt til å diskutere hva vi kan gjøre for å begrense det. Men det viktigste for oss er å ta kriminaliteten som kommer i kjølvannet at dette, sier ordføreren.

Men hos ledelsen i Arbeiderpartiet avviser de at partiet går for et forbud.

Lederen i Trondheim Ap, Hanne Moe Bjørnbet, sier at trondheimspartiet ikke vil eller kan innføre et forbud mot tigging.

– Det er en diskusjon om en rekke tiltak, men et lokalt forbud er det ikke mulig å innføre og derfor noe vi ikke kommer til å gå for, sier Bjørnbet til NRK.

Forbud eneste løsning

Sivert Haugen Bjørnstad

Sivert Bjørnstad mener at et totalforbud mot tigging er eneste vei å gå.

Sivert Bjørnstad fra Fremskrittspartiet i Trondheim har bedt bystyret om å svare for hva de går inn for allerede på neste møte som holdes i april. Han foreslår et lokalt forbud mot tigging hjemlet i politivedtektene.

– Jeg er veldig glad for at også flere personer i både Høyre og Arbeiderpartiet nå ser ut til å støtte dette, og forventer at dette forslaget også får den samme støtten når dette nå skal opp i bystyret, sier Bjørnstad.

Det er blitt stilt spørsmål ved hvorvidt det er mulig å få til et lokalt forbud, men Bjørnstad mener man må ta den diskusjonen etter at vedtaket er fattet.

– Politiet mener det er mulig. Det som er viktig nå er at man vedtar dette, så får vi gå i dialog med politiet og diskutere hvordan man løser dette praktisk, sier Bjørnstad.

– Blir som å sette folk i offentlig gapestokk

Senterpartiets komitéleder i oppvekstkomieen i Trondheim Marte Løvik.

Marte Løvik er redd for at det blir en offentlig gapestokk i byen om det blir et lokalforbud mot tigging.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Gruppeleder i Senterpartiet, Marte Løvik, liker dårlig forslaget om å begrense tiggingen. Hun har liten tro på en mellomløsning.

– Jeg synser det er svært uheldig hvis vi skal plassere tiggerne på en gatestump eller et gatehjørne. Det blir som å sette folk i en offentlig gapestokk, sier Løvik.

Hun er heller positiv til et totalforbud. Bjørnstad i Frp sier at partiet kommer til å foreslå et nasjonalt forbud mot tigging i Stortinget.

– Vi har prøvd med ordninger som meldeplikt, men det har ikke ført oss noe sted. Det eneste som kan løse denne problematikken er å vedta et forbud, sier han.