Hopp til innhold

Ønsker å forby tigging

Politikerne i Trondheim har ingen flere forslag til hvordan de kan hjelpe utenlandske tiggere, og foreslår nå å forby tigging i kommunen.

Romfolk

Nå kan det bli forbudt å tigge på gata i Trondheim, men forslaget vekker bekymring hos Kirkens Bymisjon.

Foto: Vigdis Wågø-Wares / NRK

John Stene

Arbeiderpartiets John Stene i vil forby tigging i Trondheim.

Foto: Vigdis Vågø-Wares / NRK

Kommunen har tidligere innført meldeplikt for tiggere som innebærer at de må registrere seg hos politiet for å få lov til å tigge.

– Har strukket oss langt

– Vi har strukket oss langt for å hjelpe utenlandske tiggere sammenlignet med andre byer, sier John Stene i Arbeiderpartiet til Vårt Land.

Politikerne føler nå de er tomme for virkemidler, og både Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet er enige om å forby tigging i kommunen.

Kommunen har iverksatt flere tiltak for tiggerne. Blant annet har de tilrettelagt et område utenfor byen hvor de kan bo lovlig, og de har gitt tiggerne mulighet til å få husly hos Frelsesarmeen på ekstra kalde netter.

I tillegg er Vår Frues kirke nattåpen. NAV har også vært tilgjengelig for registrering og rådgivingshjelp.

– Banker på dørene

– Vi opplever at en del av de utenlandske tiggerne som kommer hit, kanskje har andre målsettinger enn å tigge. Både på Nordre gate og på Torvet blir folk oppsøkt av tiggere. De kommer også hjem til folk og banker på dørene der de forsøker å true til seg penger, sier John Stene til NRK.

Han forteller at det i dag er rundt 60–70 tiggere i Trondheim, og han frykter det vil bli langt flere til våren og sommeren.

– Det at vi har tilbudt tiggerne dusj, overnatting og mat har ført til at stadig flere kommer hit, og det kan vi ikke leve med over tid. Vi får mange henvendelser fra folk som opplever dette som plagsomt, opplyser Stene.

– Ikke totalforbud

Politiet opplyser også at det følger en god del kriminalitet med alle tiggerne. Nå skal John Stene ta opp saken med administrasjonen i Trondheim kommune.

Dag Aakre

Dag Aakre i Kirkens Bymisjon mener tiggerforbudet vil kriminalisere rusmisbrukere og fattige.

Foto: Odd Rune Wolden / NRK

– Jeg vet ikke når et forbud kan tre i kraft, eller hvordan vi skal gjøre det rent praktisk. Kanskje blir det ikke noe totalforbud mot tigging, men at vi kan begrense det til spesielle steder, sier han.

Daglig leder i Kirkens Bymisjon, Dag Aakre, liker ikke forslaget.

– Å forby tigging favner veldig bredt. Det er et forslag som også vil kriminalisere norske rusmisbrukere og fattige, sier Aakre til Vårt Land.