Hopp til innhold

Rock City tømmes for innhold

Næringsaktørene i Rock City-bygget i Namsos flytter ut etter at kommunen skrudde opp leieprisene. Dermed forsvinner enda en bit av det ambisiøse kulturprosjektet.

Rock City

Næringsvirksomheten forsvinner fra Rock City-bygget i Namsos. Bare opplevelsessenteret og kinoen blir igjen.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Rock City åpnet i 2011 som et nasjonalt ressurssenter for pop og rock og et opplevelsessenter for trønderrock. Etter langvarige problemer og store underskudd, trakk staten og fylkeskommunen støtten i 2015. På nyåret 2016 stengte dørene til ressurssenteret, og Namsos kommune måtte ta regningen på rundt fire millioner kroner for lån og husleie.

Bygget ble underlagt det kommunalt eide Namsos Industribyggeselskap. De har nå skrudd opp prisen til det dobbelte, og de fem leietakerne velger å flytte ut av bygget.

– Vi kan ikke leve med de nye rammevilkårene. Husleieøkninga er en ting, kravet om at et av firmaene må ta ansvar for hele lokalet en annen. Det er en altfor stor risiko for noen av oss å ta, sier Eivind Berre i firmaet Takk-Berre Bra AS til NRK.

Utleier mener prisen er rimelig

Eivind Berre

– Næringsklyngen i seg selv forsvinner for så vidt ikke. Vi har et samarbeid, og finner vi nye lokaler sammen så fortsetter det, sier Eivind Berre i Takk-Berre Bra AS.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Ifølge Namdalsavisa vil leieprisen per måned settes opp fra 1000 kroner for hver kontorpult til 1500 kroner kvadratmeteren. Daglig leder i Namsos Industribyggeselskap, Randi Dille, synes ikke husleia i Rock City blir for høy.

– Den ligger litt under leieprisen i Namdalshagen (næringshage i Namsos, journ.anm.), og vi synes det er et greit tilbud.

Det synes altså ikke Rai Rai Entertainment, Skrythals reklame, Thomas Brøndbo, Trønderlyd og Takk-Berre Bra – som alle flytter ut i løpet av uka.

– Trist at næringa flytter

Etter at ressurssenteret ble avviklet, hadde man likevel et ønske om at Rock City skulle være en arena for gründere og utøvere i kulturbaserte næringer. Nå blir denne delen av huset stående tom.

– Det hadde vært fint om man kunne fått bygget videre på denne næringsklynga. Det kan jo hende at det legges til rette på et senere tidspunkt, så får vi se hva vi fem her har gjort i mellomtiden, sier Eivind Berre.

Han mener det i dag er for lite plass til næring i bygget.

– Vi er sju-åtte stykker på 90 kvadratmeter. Skal vi være med på en satsing med plass til flere gründere, må andre etasje tas i bruk. Vi er ikke blitt presentert for slike planer.

Namsos med Rock city og Robrygga

Rock City og Scandic Rock City. Om ikke annet gjør hotellet det godt.

Foto: Sondre Skage

– Vi har en plan

I juni i fjor fremholdt Namsosordfører Arnhild Holstad at det var noe igjen etter Rock City, selv om senteret ikke ble en suksess.

– Vi har en flott bygningsmasse, der det fortsatt skal være liv og røre. Men det er lurt å prøve å gjøre ting skikkelig, slik at det forsøksvis blir noe som varer. I stedet for at vi haster på og kanskje tråkker feil igjen, sa hun da.

Randi Dille i utleieselskapet håper å finne nye leietakere etter hvert, og ta i bruk større deler av huset for å skaffe større inntekter.

– Vi har en plan. Meningen er å se på mulighetene i andre etasje. Vi har egentlig ikke jobbet så mye med dette. Vi hadde håpet å komme til en enighet med de som har leid frem til nå, og at de ville fortsette å jobbe med en næringsklynge innenfor bransjen de er i. Det har vi ikke lyktes med.