Hopp til innhold

Ringnes vil styrke Dahls-ølet

Ledelsen i Ringnes ønsker å gjøre E.C. Dahls Bryggeri til et kraftsentrum for øl i Midt-Norge.

Dahls pils

Ansatte ved E.C. Dahls Bryggeri frykter at flyttingen av all brusproduksjon til Oslo også kan ramme ølproduksjonen. Dette avviser ledelsen i Ringnes, som hevder de har store planer for det lokale ølet.

Foto: Rune Kjær Valberg / NRK

Flere av de ansatte i E.C. Dahls har uttrykt frykt for at ølproduksjonen ved det tradisjonsrike bryggeriet skal forsvinne.

Det er allerede bestemt at brusproduksjonen ved bryggeriet blir flyttet til Oslo, og nå er de ansatte redde for at produksjonen av øl også legges ned på sikt.

Men Ringnes-ledelsen kommer med en beroligende melding til alle Dahls-elskere: I mer enn 150 år har ølet blitt brygget i Trondheim, og slik skal det også fortsette i tiden fremover, hevder de.

– Vi snakker om det motsatte av nedleggelse, sier Simen Revold, som er kommunikasjonsdirektør i Ringnes.

– Ølproduksjonen E.C. Dahls skal bestå i Trondheim. Det er der E.C. Dahls er født, det er der det skal forbli og det er der det skal vokse videre, utdyper han.

E. C. Dahls Bryggeri i Strandveien i Trondheim

Den siste tiden har vært tøff for de ansatte ved E.C. Dahls Bryggeri i Trondheim. Nå kan fremtiden se lysere ut med tanke på den lokale ølproduksjonen.

Foto: Ole Kr. Tangen

Vil utvikle merkevaren

Simen Revold, kommunikasjonsdirektør i Ringnes.

Kommunikasjonsdirektør Simen Revold sier Dahls er en interessant merkevare for Ringnes.

Foto: Morten Andersen / NRK

For Ringnes har store planer for ølet fra Trondheim.

– Vi ser for tiden på hvilke muligheter vi har for å få E.C. Dahls merkevare og bryggeri til å utvikle seg til noe spennende og bærekraftig. Kanskje til og med til et kraftsenter for ølproduksjon i Midt-Norge, forteller Revold.

For å hjelpe seg har selskapet dannet en egen referansegruppe med forskjellige lokale medlemmer. Målet er å finne veien videre for Dahls.

– E.C. Dahls er veldig, veldig sterk i Midt-Norge. For oss er det en meget interessant merkevare.

Ønsker å se flere Dahls-produkter

Blant medlemmene av referansegruppa er Roar Hildonen, som har over 20 års erfaring fra restaurantbransjen og som er en av Norges mest profilerte bartendere.

Han er ikke bekymret for fremtiden til Dahls-ølet.

– Jeg tror Ringnes og Carlsberg er veldig klare over at det blir en voldsom protest i Trondheim og Trøndelag dersom de tar bort Dahls-ølet. Over 70 prosent av alt øl som drikkes i Trøndelag er Dahls. Det er et tydelig tegn på at det står knallsterkt.

Hildonen mener mulighetene for den lokale merkevaren er uante.

– Det jeg ønsker meg er at man virkelig satser hardt på Dahls, Dahls-navnet og Dahls-produktet, slik at det blir en mye større variasjon enn det som er i dag, sier Hildonen til NRK.

Lysholmer spesial

Mange ønsker seg et comeback for ølet med denne logoen. Produksjonen av populære Lysholmer Spesial er stoppet, men bryggerisjef Øyvind Hatletveit forteller at det skjer spennende ting på den fronten for tiden.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Lysholmer spesial på vei tilbake?

Hildonen kan få ønsket sitt om mer produktvariasjon oppfylt i løpet av nær framtid.

Lysholmer Spesialøl var lenge en suksess, før produksjonen av det populære produktet ble stoppet.

Men bryggerisjef Øyvind Hatletveit forteller at det skjer spennende ting på den fronten, uten at han ønsker å røpe noe mer på nåværende tidspunkt.

– Men det er noe som folk generelt og trøndere spesielt blir veldig glade for. Det er jeg overbevist om, sier Hetletveit.

Roar Hildonen restauranteier To rom og kjøkken

Roar Hildonen ønsker seg mer variasjon på Dahls-fronten.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK
Morten Wolden

Morten Wolden og Trondheim kommune vil kjempe for arbeidsplassene ved bryggeriet.

Foto: Carl-Erik Eriksson © Trondheim kommune

Heller ikke informasjonsdirektør Revold ønsker å si noe mer enn det lille bryggerisjefen avslører.

– Hvis vi skal beholde et skinn av hemmelighet så kan jeg jo ikke si det. Men det er absolutt mulig at noe skjer når det gjelder Dahls-produsert øl i nærmeste framtid.

Forstår de ansattes bekymring

Kommunen har tidligere sagt klart fra om hva de mener om nedbemanningen ved bryggeriet.

De er også en del av den nye referansegruppen, og vil kjempe for arbeidsplassene og ølet ved E.C. Dahls.

– Vi ønsker å være med for å bidra til at det fortsatt produseres øl i Trondheim. Det er mange viktige industri- og kompetansearbeidsplasser som vi ønsker å ta vare på og videreutvikle, sier Morten Wolden, som er kommunaldirektør for kultur og næring.

Han føler seg rimelig trygg på at produksjonen kommer til å fortsette i trønderhovedstaden, og han liker fremtidsplanene som Ringnes har for Dahls.

– Jeg kan forstå bekymringen til de ansatte. Samtidig velger jeg å stole på Ringnes i forhold til det å bygge opp et kraftsentrum. Hvis vi i tillegg klarer å mobilisere her i regionen, så har jeg sterk tro på at vi kommer til å lykkes med dette.