Hopp til innhold

Rekonstruerer ansikt til døde etter ulykker

Noen ganger er mennesker så hardt skadet etter ulykker at pårørende frarådes å se den døde. Sminke og rekonstruksjon gjør det mulig å ta farvel.

Svanholm Begravelsesbyrå

GIR DØDE ET ANSIKT ETTER ULYKKER: Kjell Endre Bonesrønning og Thorbjørn Aass sminker og rekonstruerer døde mennesker etter alvorlige ulykker.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Vi rekonstruerer ansikt for at pårørende skal få muligheten til å se sin kjære og ha en verdig avskjed. Det er spesielt viktig ved brå og uventede dødsfall, sier Kjell Endre Bonesrønning og Thorbjørn Aass ved Thanatopraksis ved Svanholm begravelsesbyrå.

De er foreløpig de eneste i Norge som driver med stell og rekonstruksjon av døde ansikt på denne måten.

Svanholm begravelsesbyrå

KLAR FOR NY REKONSTRUKSJON: Thorbjørn Aass i gang for å gjøre et ansikt gjenkjennelig for pårørende. Her har han beinerstatning.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Mange får ikke se avdøde

Thorbjørn Aass startet Thanatopraksis i 2008 og er spesialist på stell av døde, med rekonstruksjon som hovedfelt.

– Da jeg jobbet ved patologisk avdeling på St. Olavs Hospital for over 20 år siden, så jeg at de som mistet noen i ulykker bare fikk en grå pose med klærne til avdøde og måtte deretter klare seg selv. Det synes jeg var veldig trist. Pårørende til døde på avdelingene fikk ta et ordentlig farvel med sin kjære, sier Aass.

Svanholm begravelsesbyrå

DEKKER TIL SÅR: Voks brukes for at sår ikke skal vises.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Godt for pårørende

– Det å gjennomføre en vanskelig rekonstruksjon er et stykke hardt arbeid både fysisk og psykisk. Det å jobbe med et dødt menneske for å få frem et gjenkjennelig ansikt er tøft. Men den dagen vi står på kirketrappa og får en klem, så kjenner vi at det er verdt det. Det gjør godt for dem som skal leve videre, sier Kjell Endre Bonesrønning.

– Det er lett at de pårørende tenker mye på hvordan avdøde ser ut og forestiller seg det verst tenkelige dersom man ikke får se han eller henne, sier Torbjørn Aas.

Svanholm Begravelsesbyrå

ET SISTE FARVEL: Mange som mister sine kjære i alvorlige ulykker får ikke ta farvel. Det ville de gjøre noe med og startet med rekonstruksjon av ansikt, forteller Kjell Endre Bonesrønning.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Gir døde et ansikt

Etter alvorlige trafikkulykker og selvmord kan personen ha store knusningsskader i hodeskallen eller brudd i kjeven.

– Da er eneste mulighet for syning at vi klarer å rekonstruere ansiktet slik at de pårørende får se et gjenkjennelig ansikt. Da må det også i enkelte tilfeller gjøres en lett sminkejobb, sier Aass.

– Den største utfordringen er når det er store knusningsskader i hodeskallen. Da må vi bruke beinerstatning og bygge opp ansiktet eller hodet på nytt. Så følger det en kosmetisk konstruksjon etterpå. Knusninger i hodet og kjevebrudd er det vi oftest ser etter ulykker, sier Kjell Endre Bonesrønning.

Det er lett at de pårørende tenker mye på hvordan avdøde ser ut og forestiller seg det verst tenkelige dersom man ikke får se han eller henne.

Forsikring kan dekke kostnader

En rekonstruksjon av et ansikt er et møysommelig arbeid og kan ta fra to til fire timer. Dette kan koste i underkant av 5000 kroner.

Svanholm Begravelsesbyrå

BRUKER SMINKE: Av og til brukes sminke for å tone ned bloduttredelser og sår.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– I de fleste tilfeller av traumatiske ulykker dekkes disse kostnadene av forsikringen. Vi tjener ikke mye penger på dette og vi ønsker at dette skal være et tilbud som alle skal kunne benytte seg av.

– I tilfeller der forsikringen ikke dekker kostnader må familien betale for tjenesten selv, men dersom det er spesielle forhold som gjør at de ikke klarer dette, utfører vi et utvidet stell og eventuelt rekonstruksjon uten kostnader, forteller de.

Det er pårørende som bestemmer om et ansikt skal rekonstrueres for at de skal få ta et siste farvel.

Svanholm Begravelsesbyrå

JOBBEN ER GJORT: De pårørende kan møte avdøde en siste gang.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK