Hopp til innhold

Ingrid (17) og Oskar (14) klare for et oppdrag utenom det vanlige

Søskenparet fra Trondheim reiser sammen med 700 norske speidere til verdensleir i Sør–Korea.

Ingrid og Oskar Unhjem Sæter

PAKKER TIL VERDENSLEIR: I tolv dager skal de være sammen med speidere fra hele verden. Ingrid og Oskar Unhjem Sæter fra Trondheim.

Foto: Marthe Svendsen

Ungdommer fra hele Norge reiser i disse dager til Sør–Korea. Her skal de leve og bo sammen med 50.000 andre speidere fra 170 land.

To av dem som har pakket og gjort seg klar for verdensleir for speidere de siste dagene er søsknene Ingrid (17) og Oskar(14) Unhjem Sæter fra Trondheim.

Forventningene er store til det som skal skje i Sør–Korea fra 1. til 12. august.

Dette skjer bare hvert fjerde år.

Verdens leir for speidere i Japan i 2015

Verdensleiren for speidere ble arrangert i Japan i 2015.

Foto: Ane Nørstebø Laache/Norges speiderforbund

En uvanlig opplevelse

Visespeidersjef Ane Nørstebø Laache i Norges speiderforbund har selv deltatt på en verdensleir. Det var i Japan i 2015. En opplevelse helt utenom det vanlige.

– Du blir kjent med så mange nye mennesker og kulturer, og forstår verden på en helt annen måte enn slik vi har det i Norge, sier hun.

Det er ikke det samme å være speider i Norge, som i andre land, som for eksempel Sør–Korea, USA eller Polen.

– Vi bygger alle på den samme grunn–ideen, nemlig å utvikle mennesker og skape samfunnsbevisste, selvstendige mennesker. Men vi har litt forskjellig ramme på hvordan vi gjør det, forteller hun.

I Norge er det mye friluftsliv, i noen andre land har de mer fokus på samfunnsengasjement.

Særlig i Afrika–regionen er de opptatt av å gi speidere for eksempel leseferdigheter, PC–kunnskap, håndarbeid som kan hjelpe dem senere i livet, sier hun.

Ane Nørstebø Laache

Visespeidersjef Ane Nørstebø Laache i Norges speiderforbund tar gjerne imot flere ungdommer som kan tenke seg å bli speider.

Foto: Lars Røraas / Lars Røraas

Reiser til verdensleiren

Mandag kveld setter søsknene fra Trondheim seg på nattoget til Oslo. Tirsdag skal Ingrid og Oskar møte speidere fra hele landet, og sammen skal de fly til verdensleiren for speidere i Sør–Korea.

De var i full gang med pakking til turen like før helga, og er klare for tur.

De ramser opp noe av det som må med, når de skal bo på et stort leirområde sammen med tusenvis av andre speidere fra store deler av verden.

Speidere pakker

Mandag starter turen for søskenparet Ingrid og Oskar.

Foto: Marthe Svendsen

Gleder seg

Speiding er populært i Norge. Det handler ikke bare om å lære seg nye knuter, gå på turer, dra på tur med telt. Samhold med andre betyr også mye.

Leiren i Sør-Korea vil være mer enn bare en vanlig speiderleir.

Deltakerne kan forvente en rekke spennende og utfordrende aktiviteter som utforsking i naturen nær leirområdet, kulturelle aktiviteter, teknologiske aktiviteter, leirbål og mye mer.

– Det blir spennende å møte nye kulturer. Se hvordan speiding er i andre land. Vi ser veldig fram til turen. Dette er en engangs opplevelse, sier Ingrid og Oskar Undhjem Sæter.

Verdens-speiderleir instagram

Verdensleir for speidere arrangeres hvert fjerde år. Denne gangen er det i Sør–Korea.

Foto: Verdens speiderleiren

Færre speidere enn før

Det er 26.100 speidere i Norge fordelt på KFUK–KFUM og Norges speiderforbund.

Fra 2019 til 2022/23 har de to speiderforbundene mistet til sammen cirka 2500 medlemmer. Konkurransen med idretten er stor. Det er ikke bare det som er årsaken til at det har blitt noe færre speidere.

– Vi skulle gjerne hatt flere medlemmer, men det er noe begge forbundene jobber med og har fokus på de neste årene. Vi må jobbe for å få et oppsving etter korona–pandemien, sier visespeidersjef Ane Nørstebø Laache.

Antallet speidere i Norge gikk kraftig ned på 90–tallet. De siste 20 årene er bildet et annet, og mange vil være med.

NM speiding Levanger

Speiding har lange tradisjoner i Norge, her fra NM for speidere i Levanger i sommer.

Foto: Lars Røraas