Hurtigbåten legger fra kai med matros Wanja Rundgreen om bord på sambandet mellom Trondheim og Vanvikan.
I fjor ble hun sykmeldt på grunn av utbrenthet.
– For å være veldig åpen så trodde legen at det skulle ta ett år. Jeg var tilbake på jobb etter to måneder, forteller Rundgreen.
Hun jobber i rederiet FosenNamsos Sjø. De har fem hurtigbåtruter og syv ferjesamband i Trøndelag og Møre og Romsdal.
Var skyhøyt fravær
Rundgreen hadde jobbet i 23 år i rederiet da hun møtte veggen. Hun var utbrent og ble sykmeldt. Nå roser hun rederiet fordi at hun klarte å komme tilbake på jobb igjen etter to måneder.
Før sykemeldingen var hun kafeleder i Kystekspressen som går mellom Trondheim og Kristiansund. Nå jobber hun som matros på hurtigbåten mellom Trondheim og Vanvikan i Trondheimsfjorden.
Nye arbeidsoppgaver bidro til at hun kom raskt tilbake på jobb.
– Jeg hadde i utgangspunktet ikke lyst til å slutte, men jeg hadde behov for andre oppgaver. Da fikk jeg den muligheten, og det gjorde at jeg var kjapt tilbake på jobb, mener hun.
NYE OPPGAVER: Wanja Rundgreen trives med sine nye arbeidsoppgaver som matros på hurtigbåten. Rederiet har redusert sykefraværet fra 18 til 1 prosent på to år.
Foto: Anders Werner ØfstiBehov for andre oppgaver
Endring av rutiner og kultur har redusert sykefraværet hos de 400 ansatte i rederiet. Siden 2018 er det redusert fra 18 prosent til totalt 1,4 prosent. Kystekspressen har vært helt ned i 0,2 prosent.
– Da jeg startet var sykefraværet på 18 prosent på det verste, forteller Sølvi-Helén Antonsen. Hun er mannskaps-og HR-koordinator i FosenNamsos Sjø.
I september var sykefraværet i Norge på 5,9 prosent, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.
Bruker psykolog
Rederiet har jobbet systematisk med å få ned det høye sykefraværet og har tatt tydelige grep.
– Det er veldig lav terskel for å gå til nærmeste leder før man går til lege. Kanskje det er noe vi kan vi kan finne ut sammen. Vi er veldig rask til å koble på bedriftshelsetjenesten, sier Sølvi-Helén Antonsen
Selskapet setter også inn psykolog om det trengs.
– Kanskje er alt man trenger samtale med en psykolog for å få sortert tankene sine litt, fortsetter Antonsen.
Bedriftshelsetjenesten legger et løp for de ansatte. FosenNamsosSjø dekker utgiftene om ansatte har behov for psykolog eller annen medisinsk bistand.
ØKER LØNNSOMHETEN: Mariann Grønseth i FosenNamsos Sjø sier at de dekker utgifter til psykolog om det er nødvendig. Kutt i sykefraværet har økt lønnsomheten i rederiet.
Foto: Anders Werner ØfstiSparer millionbeløp
Nedgangen i sykefraværet betyr også mye for økonomien i selskapet. Innsparingene er betydelig sammenlignet med for to år siden.
– Til og med juni måned i år så har vi redusert utgiftene med 1, 9 millioner kroner i vårt rederi. Vi ser også at sykefraværstallene for juli og august har gått enda mer ned. Så vi gleder oss til resultatet for neste kvartal, Mariann Grønseth, drifts– og HR-sjef i FosenNamsos Sjø.
Ansatte følges opp med en gang
Rask oppfølging er avgjørende for å få ansatte raskt tilbake. Det mener daglig leder i bedriftshelsetjenesten Din BHT, Geir Kaspersen.
– Jeg tror det er den største årsaken til at fraværet går betydelig ned i FosenNamsos Sjø, sier Kaspersen.
Han mener behovene kan variere stort blant ansatte i bedrifter som sliter enten fysisk eller psykisk.
– For mange kan det være nok å redusere arbeidstida en periode, sier han.