NRK Meny
Normal

Redd Birkeland kan bli utsatt for justismord

En tidligere politimann fra Trondheim frykter at Arvid Birkeland kan bli utsatt for justismord. Birkeland mener han er uskyldig dømt, fordi norsk politi feilinformerte sine kolleger i Brasil før arrestasjonen for sju år siden.

En tidligere politimann fra Trondheim frykter at Arvid Birkeland kan bli utsatt for justismord. Birkeland mener han er uskyldig dømt, fordi norsk politi feilinformerte sine kolleger i Brasil før arrestasjonen for sju år sia.

SE VIDEO: – Jeg sitter igjen med en ganske bestemt følelse av at saken hadde blitt henlagt hvis den hadde blitt behandlet for en norsk rett, sier tidligere politioverbetjent Birger Andreas Myrstad om Birkeland-saken.

Trønderske Birkeland er dømt til ni og et halvt års fengsel i Brasil for hvitvasking av penger.

Tidligere politioverbetjent Birger Andreas Myrstad, som har jobbet i politi- og påtalemakten i 36 år, mener norsk politi har medvirket til at en uskyldig nordmann kan havne i fengsel i det søramerikanske landet.

– Dette er antageligvis ikke noen kriminalsak. Det burde antagelig ikke ha vært det, for jeg sitter igjen med en følelse av at det her har skjedd noe i startfasen som gjør at hele saken har kommet skjevt ut, sier Myrstad, til NRK.

– Har skjært seg helt

Arrestasjonen for sju år siden var basert på en ufullstendig ligningssjekk fra norske Økokrim. Den viste null i formue.

Under den brasilianske etterforskningen korrigerte Økokrim seg selv, og bekreftet at Birkeland hadde formue likevel. Men dette er ikke gjort tydelig nok, mener Myrstad:

– At det faktisk er hvite penger har ikke kommet skikkelig frem. Der har det skjært seg helt, og så har det tatt av i feil retning. Da er det vanskelig å hente inn, mener den tidligere politioverbetjenten.

(Saken fortsetter under bildet)

Arvid Birkeland

DØMT: Trønderske Birkeland ble i 2012 dømt til elleve og et halvt års fengsel i Brasil for hvitvasking av penger. I september 2013 ble straffen redusert med to år.

Foto: TERJE SVAAN / Adresseavisen

– Hadde blitt henlagt i Norge

Da Birkeland var hjemme i Norge på snartur ett år før dommen falt, var han sikker på å bli frifunnet. I juli i år øynet han håp om at saken mot ham skulle frafalles.

Fengselsdommen i Brasil kommer til å bli anket på nytt.

Den tidligere politimannen Myrstad mener det aldri ville ha blitt noen dom her i Norge på så ufullstendig grunnlag:

– Jeg sitter igjen med en ganske bestemt følelse av at saken hadde blitt henlagt hvis den hadde blitt behandlet for en norsk rett. Kanskje henlagt som «intet straffbart forhold», sier han.

– Jeg ser faktisk for meg at dommeren i denne sammenhengen kanskje hadde gitt påtalemyndigheten en irettesettelse for dårlig utført arbeid, avslutter Myrstad.

Justisdepartementet sier til NRK at de har gjort det de kan for at saken til Birkeland skal bli best mulig belyst i Brasil.