Hopp til innhold

Nytt håp for dømte Birkeland i Brasil

Arvid Birkeland er dømt til 9,5 års fengsel for hvitvasking av penger i Brasil. Nå håper han saken mot han frafalles.

Arvid Birkeland

Arvid Birkeland håper han nå at saken mot han i Brasil skal frafalles når myndighetene der får en rapport som kan bevise hans uskyld.

Foto: Privat

Bygning i Natal, Brasil

Dette leilighetskomplekset i Natal kom i søkelyset etter at brasilianske myndigheter satte i gang etterforskning av skatteunndragelser og hvitvasking.

Foto: NRK
Per Sandberg

Per Sandberg var svært kritisk til hvordan den forrige regjeringen behandlet saken om Arvid Birkeland.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

– Jeg er forferdelig glad, sier Arvid Birkeland til NRK fra Brasil.

Brasiliansk politi har, siden Birkeland ble pågrepet i 2007, ment at han har vært en del av et organisert nettverk som har hvitvasket penger ved å investere i boligprosjekter i Natal i Brasil.

Trondheimsmannen ble i 2012 dømt til 11 og et halvt års fengsel for hvitvasking av penger i forbindelse med en storaksjon fra politiet kalt Operasjon Paradis. Dommen ble senere redusert med to år.

Birkeland har anket dommen.

Les også: Frykter justismord i Birkeland-saka

Sju års kamp

En rapport Økokrim fikk laget viser derimot at pengene Birkeland investerte i Brasil trolig stammer fra lovlig virksomhet. Denne rapporten har myndighetene i Brasil ikke tatt hensyn til da den ikke har vært oversatt av norske myndigheter til portugisisk.

Etter sju års kamp fra Birkeland og hans støttespillere snur nå Justisdepartementet i saken og ber om at rapporten blir oversatt og sendt til Brasil.

– Hvis rapporten og vedlegg nå blir sendt på riktig formell måte til Brasil, slik min advokat har bedt om, har jeg godt håp om at saken vil frafalles, sier Birkeland.

Politisk press

Det er blitt presset på fra flere hold for å få Økokrim og Justisdepartementet til å oversette økonomirapporten.

Da Per Sandberg (Frp) ledet justiskomiteen på Stortinget ønsket han å tvinge Økokrim til å oversette rapporten. Flere andre politikere har også engasjert seg i saken.

Det er dette presset som til slutt førte til at Justisdepartementet kalte inn til et møte 2. juni hvor oversettelsen av rapporten var tema.

– I etterkant av møtet har vi besluttet at den endelig økonomiske rapporten i saken skal oversettes. Den vil deretter sendes til rette brasilianske myndigheter via vår ambassade, skriver statssekretær i Justisdepartementet, Vidar Brein-Karlsen.

Birkeland har også bedt om at den brasilianske dommen skal bli oversatt av norske myndigheter. Den vil ikke bli oversatt fordi departementet mener det ligger utenfor den hjelpen Stortinget har sagt at nordmenn skal gis i utlandet.

Likevel ser Birkeland på dette som en stor seier i veien mot en frifinnelse.

– Men det er utrolig at det måtte gå sju år før norske myndigheter gjorde det vi ba om da saken starta i 2007. Jeg er takknemlig overfor alle venner og andre støttespillere som har stått på for meg, sier Birkeland.