NRK Meny
Normal

Raser mot manglende raserstatning

– Vi ble lovet noe helt annet enn dette mens TV-kameraene gikk, sier en av beboerne i Kattmarka. Nå går det mot rettssak.

Kattmarka

Hus- og hytteeierne i Kattmarka i Namsos har nå bestemt seg for å ta kravene mot stat og kommune til retten.

Foto: NRK

Huseierne etter Kattmarka-raset i Namsos er svært skuffa over at det nå går mot rettssak mot stat og kommune etter kvikkleire-raset for fem år siden.

– Vi var faktisk veldig optimistiske før meglingen, men de tre dagene med megling var en stor skuffelse. Det skar seg fullstendig. Av kravet på 40 millioner ble vi tilbudt 10 millioner til sammen, sier Jan Roger Grannes.

– Vi ble lovet noe helt annet enn dette mens TV-kameraene gikk, sier Kjetil Kristiansen som representerer ras-beboerne.

– Ble lovet ressurser

Beboerne i Kattmarka er skuffet over å fortsatt ikke ha fått erstatning. Raset tok med seg rundt ti hus og hytter, og ødela en vei og mange eiendommer. Raset ble utløst etter anleggsarbeid, som Statens vegvesen og kommunen har tatt ansvar for.

Beboerne føler at stat og kommune skyver fra seg ansvaret. Kjetil Kristiansen er en annen skuffet beboer som nå ser at saken ser ut til å ende opp i retten.

– Vi ble i utgangspunktet lovet at storsamfunnet skulle ta seg av saken. Vi hadde besøk av både statsråder og ordfører og alle lovet at det skulle stilles ressurser til disposisjon. Det har ikke skjedd, sier Kjetil Kristiansen.

Ordknapp advokat

Ivar Hustad

Ivar Hustad er Namsos kommunes advokat i meklingen etter Kattmarka-raset.

Foto: Espen Sandmo / NRK

I det opprinnelige forsikringsoppgjøret ble det betalt ut rundt 45 millioner kroner i erstatning. I ettertid har 23 berørte meldt inn krav på rundt 40 millioner kroner.

Ivar Hustad er kommunens advokat i saken. Han har følgende kommentar til saken.

– Det er forsøkt en megling hvor stat og kommune har fremmet et tilbud mot dem som vi mener har et reelt krav. Det er også fremmet en del krav som stat og kommune ikke mener har rett på erstatning, sier Hustad.

Video nsps_upload_2010_3_9_13_45_6_296.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Se NRKs reportasje ett år etter raset. Denne videoen er fra 2010.