Hopp til innhold

Tone: – Jeg rakk å berge 17. mai-kaka

CITY SYD, TRONDHEIM (NRK): Torsdag formiddag var det ennå nok egg på Obs Hypermarked ved kjøpesenteret City Syd i Trondheim. Kunde Tone Edvardsen var tidlig ut for å sikre seg nok egg til Pavlova-kaka.

Tone Edvardsen handler egg.

BERGET KAKA: Klokka 10 var det ennå nok egg på City Syd. Kunde Tone Edvardsen var tidlig ut for å sikre seg nok egg.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

60.000 medlemmer i Bondelaget er oppfordret til å handle egg i butikker over hele landet.

– På Obs Hypermarked er det fare for at det kan bli tomt for egg i dag eller i morgen, om vi ikke får mer egg fra grossisten. Det vet vi først om noen timer, sa butikkmedarbeider Stig Sunde like før klokka 13.

Fra torsdag morgen har ni eggpakkerier blitt blokkert etter at forhandlingene mellom regjeringa og jordbruket brøt sammen.

Handler egg

Tone Edvardsen er en av dem som var tidlig på City Syd i Trondheim for å sikre seg nok egg til nasjonaldagen.

– Jeg er redd for kaka til gjestene 17. mai, og må kjøpe egg, sier hun.

Kunden på City Syd frykter at det fort blir tomt for egg.

– Bondelaget har sendt ut SMS til 60.000 medlemmer om å handle egg i dag, hva synes du om det?

– Jeg er enige med bøndene og støtter den aksjonen som pågår, sier Tone Edvardsen, før hun legger flere kartonger egg i handlevogna.

Tror det blir tomt for egg

– Bondelagets medlemmer er oppfordret til å handle mer egg enn vanlig, men ikke mer enn de klarer å spise opp før datostemplinga går ut, sier medlem i det sentrale aksjonsutvalget til Bondelaget og leder i Sør-Trøndelag Bondelag, Lars Morten Rosmo.

Leder i Sør-Trøndelag bondelag, Lars Morten Rosmo, handler egg fra butikkhyllene på Coop Obs! City Syd.

– Jeg tror butikkene fort blir utsolgt for egg. Da vi hadde en brødaksjon i 2012 ble kjøpesentret City Syd tømt for egg i løpet av formiddagen. Det samme vil nok skje nå, mener Rosmo.

– Vi gjør dette for å vise hvor sårbar matforsyninga er, sier han.

Frykter hamstring

Norgesgruppen sier butikkene har sikret seg i forkant av 17. mai, og tror konsekvensene av bøndenes egg-blokade blir liten på nasjonaldagen.

– Jeg frykter hamstring, da får vi veldig fort tomme hyller, noe som gjør at folk blir skuffet og frustrerte. Det er ikke en god løsning for noen, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte til NRK.

Selv om butikkene foreløpig har godt med egg, er Roskifte redd for at bøndenes aksjon skal føre til problemer, ikke fordi eggene ikke kommer fram, men fordi folk kjøper mer enn de trenger.

Fylles på med egg

Det fylles på med egg i hyllene. Norgesgruppen sier de har sikret seg før 17. mai, men sier det kan bli tomt for egg dersom kundene hamstrer egg.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

Venter på nytt tilbud

De siste dagene har det vært flere landsomfattende bondeaksjoner.

– Den eneste muligheten for at forhandlingene gjenopptas er at landbruksministeren leverer et revidert og bedre tilbud. Ansvaret ligger på regjeringa, sier leder i Sør-Trøndelag Bondelag, Lars Morten Rosmo.

Staten har tilbudt å øke totalrammen i oppgjøret med 150 millioner kroner, noe som er 1350 millioner kroner mindre enn det bøndene ønsker. I tilbudet fra staten foreslås det også å kutte rene overføringer med 250 millioner kroner.

Bønder blokkerer utkjøring av egg fra Norturas pakkeri i Levanger. Trine Hasvang Vaag fra bondelaget forklarer hvorfor de demonstrerer.