Hopp til innhold

Private sykehusselskaper blir landsdekkende

Konkurransetilsynet lar Aleris' kjøpe 15 av 17 Teres-klinikker, mens Volvat tar over klinikkene i Trondheim og Tromsø. Dermed blir Norges største private sykehusselskaper enda større.

Skulderoperasjon ved Aleris

VOKSER SEG STORE: Skulderoperasjon ved Aleris, som nå blir et landsdekkende sykehusselskap.

Foto: Nina Eriksen / NRK

Aleris varslet om oppkjøpet av Teres' 17 skandinaviske klinikker i februar, men kjøpet måtte godkjennes av Konkurransetilsynet først.

Tirsdag er det klart at tilsynet godkjenner oppkjøpet, opplyser Aleris i en pressemelding.

Selskapet Capio tar over Teres' to siste klinikker, Teres Trondheim (Stokkan) og Tromsø. Disse blir nå Volvat-klinikker.

Dermed får Norge for første gang to nasjonale private helseaktører med et bredt tjenestetilbud, Aleris og Capio (Volvat).

Lager «helsehus»

Aleris får nå en omsetning som tilsvarer en tredel av det private sykehusmarkedet i Norge, ifølge Stavanger Aftenblad.

Selv lover selskapet at oppkjøpet skal komme norske pasienter til gode:

– Aleris vil med kjøpet av Teres styrke sitt bidrag til innovasjon, investeringer, idéutveksling og sunn konkurranse i det norske helsevesenet, sier administrerende direktør i Aleris Helse, Grethe Aasved i pressemeldingen.

Fritt behandlingsvalg

Oppkjøpet er et viktig steg på veien til å få til et landsdekkende nettverk av private sykehus med et bredt tjenestespekter, ifølge Aasved.

– Vi kaller disse for «helsehus»; private sykehus som skal tilby et bredt tjenestespekter av sømløse pasientforløp, forklarer Aasved.

Oppkjøpet gjør også at Aleris står enda bedre rustet til å bistå etter at ordningen med fritt behandlingsvalg er innført, påpeker selskapet. Med ordningen kommer etterspørselen etter private helsetjenester til å øke.

Volvat i Trondheim

Capio (Volvat) tar over Teres Trondheim og Teres Tromsø i løpet av fjerde kvartal 2015.

– Nå er vi representert i nedslagsfeltet til alle de offentlige helseforetakene i Norge, det gir oss et godt utgangspunkt ved deltakelse i anbudskonkurransene, sier Christian Loennecken, administrerende direktør i Volvat Medisinske Senter, i en pressemelding.

I tillegg til private kunder, leverer klinikkene tjenester til helseforetakene i Midt-Norge og Nord. De driver hovedsakelig med kirurgi.