Han skal gi Northug evig liv på sokkel

Petter Northug skal få evig liv på sokkel. Kunstneren Tore Bjørn Skjølsvik vet ennå ikke helt om skiløperen skal ha stavene i lufta, eller på bakken, men er sikker på at statuen blir preget av fart.

Tore Bjørn Skjølsvik, ved miniatyrstatue av Petter Northug

Kunstner Tore Bjørn Skjølsvik er i ferd med å kna sammen en liten utgave av Petter Northug i leire. Plana er at det skal bli en mal for en to meter høy statue i bronse – eller gull.

Foto: Per Magne Dalen

– Jeg har også laget statue av Oddvar Brå. Da fikk jeg plutselig telefon om at Brå hadde brukket staven, sier skulptør og kunstner Tore Bjørn Skjølsvik.

I atelieret sitt i Oslo er kunstneren i ferd med å skulle lage en to meter høy figur av Petter Northug.

Skiløperen er så langt bare i leireform i liten skala, men ambisjonene for statuen er store.

– Vi lager han først i bronse, så får vi se om vi skal forsølve han, eller lage han i gull, sier Skjølsvik.

Skisse av statue av Petter Northug, laget av Tore Bjørn Skjølsvik

Denne skissen viser hvordan Petter Northug kan komme til å se ut på sokkel. Kunstneren Tore Bjørn Skjølsvik er forberedt på at han må justere litt.

Foto: Per Magne Dalen

Akkurat nå spekulerer kunstneren mest på om Northug skal få ha stavene i lufta, eller om de skal gjøres fast og peke nedover, slik at de ikke så lett kan forsvinne, slik som Oddvar Brå sin.

– Jeg vurderer også om han skal ha briller eller ikke, sier Skjølsvik.

Jobber med Northug sine proporsjoner

Imens Oddvar Brå står relativt trygt på sokkel i bygda Hølonda, og har fått reparert skistaven, er det fortsatt litt uklart hvor Northug vil havne.

Peter Northug, Falun 2015

Petter Northug i kjent framoverlent stil. Her fra 15 km i Falun i 2015.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Det som er klart, er at interessen for prosjektet er stor.

Atelieret har lagt ut en egen video på Facebook som viser litt av arbeidet kunstneren har med å finne ut av Northug sine proporsjoner.

Tore Bjørn Skjølsvik lager skulptur av Petter Northug ved galleri TBS i Oslo

Tore Bjørn Skjølsvik lager skulptur av Petter Northug ved galleri TBS i Oslo. Video: Per Magne Dalen.

– Vi har veldig mange visninger på Facebook, og det er aldeles enestående at folk er såpass interesserte i dette arbeidet, sier Skjølsvik.

Selv kommenterer Petter Northug videoen slik:

Petter Northug og post på Facebook
Foto: Skjermdump

Skjølsvik mener bakhodet til Northug er svært, og at nesen hans er som en stor hoppbakke. Nå gleder han seg til å få skiløperen personlig i hus. Men først må Northug ut av karantene.

– Jeg gleder meg veldig til å begynne skikkelig med arbeidet. Jeg starter med hodet hans, men Northug har vært i Russland, og må først bli ferdig med karantenen. Deretter kan jeg for alvor starte å se han på nært hold, sier Skjølsvik.

Petter Northug nasjonalsang

Petter Northug har gitt Norge mange store idrettsøyeblikk. Her fra medaljeseremoni.

En strålende idé

Sportskommentator i NRK, Ole Kristian Stoltenberg, mener at det å få Petter Northug på sokkel, er en strålende idé.

– Vi elsker våre skihelter, og Petter er en av våre aller største og mest populære skiløpere i historien. Eneste minuset med en statue er vel at den er litt for taus i forhold til Petter selv, sier Stoltenberg.

Stoltenberg drar frem den store betydningen Northug har hatt for lagsport og kanskje sport i sin helhet, med de store prestasjonene Northug har gitt oss gjennom halvannet tiår.

Til sammen har det blitt blant annet 13 VM-gull, to OL-gull og to sammenlagtseire i verdenscupen.

Ole Kristian Stoltenberg og Petter Skinstad

Sportskommentator i NRK, Ole Kristian Stoltenberg (t.v.), mener at en statue av Petter Northug er en strålende idé, og at Northug er en skikkelig skihelt. (Til høyre: Petter Skinstad.)

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Replikkene kommer jo tettere enn gullene, selv om han hadde så mange medaljer. Han har gjort de store tinga for oss. Northug har vært i førersetet for hele langrennsverden og kanskje norsk sportsverden. Han er en skikkelig skihelt, sier Stoltenberg.

Petter Northug har selv understreket at det er én ting som alltid har vært i bakhodet hans gjennom alle disse årene, og det er at det handler om å vinne skirenn.

Har laget både Riise og Solskjær

Kunstneren i Oslo har lang erfaring med idrettsfolk. Skjølsvik er blant annet kjent for statuen av Ingrid Kristiansen utenfor Oslo Idrettshøyskole, og John Arne Riise som er avduket i Ålesund. I tillegg til utsmykninger på Aker brygge med skulpturer av hester.

Donald Trump og Ole Gunnar Solskjær er også blitt til statuer.

Cissi Klein (Tone Ek/Tore Bjørn Skjølsvik 1997) på Museumsplass

Skulptur av den jødiske jenta Cicci Klein i parken ved Vitenskapsmuseet i Trondheim er laget i samarbeid av Tone Ek og Tore Bjørn Skjølsvik.

Foto: Ole Kr. Tangen

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar av Petter Northug selv.