Hopp til innhold

Han skal gi Northug evig liv på sokkel

Petter Northug skal få evig liv på sokkel. Kunstneren Tore Bjørn Skjølsvik vet ennå ikke helt om skiløperen skal ha stavene i lufta, eller på bakken, men er sikker på at statuen blir preget av fart.

Tore Bjørn Skjølsvik, ved miniatyrstatue av Petter Northug

Kunstner Tore Bjørn Skjølsvik er i ferd med å kna sammen en liten utgave av Petter Northug i leire. Plana er at det skal bli en mal for en to meter høy statue i bronse – eller gull.

Foto: Per Magne Dalen

– Jeg har også laget statue av Oddvar Brå. Da fikk jeg plutselig telefon om at Brå hadde brukket staven, sier skulptør og kunstner Tore Bjørn Skjølsvik.

I atelieret sitt i Oslo er kunstneren i ferd med å skulle lage en to meter høy figur av Petter Northug.

Skiløperen er så langt bare i leireform i liten skala, men ambisjonene for statuen er store.

– Vi lager han først i bronse, så får vi se om vi skal forsølve han, eller lage han i gull, sier Skjølsvik.

Skisse av statue av Petter Northug, laget av Tore Bjørn Skjølsvik

Denne skissen viser hvordan Petter Northug kan komme til å se ut på sokkel. Kunstneren Tore Bjørn Skjølsvik er forberedt på at han må justere litt.

Foto: Per Magne Dalen

Akkurat nå spekulerer kunstneren mest på om Northug skal få ha stavene i lufta, eller om de skal gjøres fast og peke nedover, slik at de ikke så lett kan forsvinne, slik som Oddvar Brå sin.

– Jeg vurderer også om han skal ha briller eller ikke, sier Skjølsvik.

Jobber med Northug sine proporsjoner

Imens Oddvar Brå står relativt trygt på sokkel i bygda Hølonda, og har fått reparert skistaven, er det fortsatt litt uklart hvor Northug vil havne.

Peter Northug, Falun 2015

Petter Northug i kjent framoverlent stil. Her fra 15 km i Falun i 2015.

Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters

Det som er klart, er at interessen for prosjektet er stor.

Atelieret har lagt ut en egen video på Facebook som viser litt av arbeidet kunstneren har med å finne ut av Northug sine proporsjoner.

Tore Bjørn Skjølsvik lager skulptur av Petter Northug ved galleri TBS i Oslo

Tore Bjørn Skjølsvik lager skulptur av Petter Northug ved galleri TBS i Oslo. Video: Per Magne Dalen.

– Vi har veldig mange visninger på Facebook, og det er aldeles enestående at folk er såpass interesserte i dette arbeidet, sier Skjølsvik.

Selv kommenterer Petter Northug videoen slik:

Petter Northug og post på Facebook
Foto: Skjermdump

Skjølsvik mener bakhodet til Northug er svært, og at nesen hans er som en stor hoppbakke. Nå gleder han seg til å få skiløperen personlig i hus. Men først må Northug ut av karantene.

– Jeg gleder meg veldig til å begynne skikkelig med arbeidet. Jeg starter med hodet hans, men Northug har vært i Russland, og må først bli ferdig med karantenen. Deretter kan jeg for alvor starte å se han på nært hold, sier Skjølsvik.

Petter Northug nasjonalsang

Petter Northug har gitt Norge mange store idrettsøyeblikk. Her fra medaljeseremoni.

En strålende idé

Sportskommentator i NRK, Ole Kristian Stoltenberg, mener at det å få Petter Northug på sokkel, er en strålende idé.

– Vi elsker våre skihelter, og Petter er en av våre aller største og mest populære skiløpere i historien. Eneste minuset med en statue er vel at den er litt for taus i forhold til Petter selv, sier Stoltenberg.

Stoltenberg drar frem den store betydningen Northug har hatt for lagsport og kanskje sport i sin helhet, med de store prestasjonene Northug har gitt oss gjennom halvannet tiår.

Til sammen har det blitt blant annet 13 VM-gull, to OL-gull og to sammenlagtseire i verdenscupen.

Ole Kristian Stoltenberg og Petter Skinstad

Sportskommentator i NRK, Ole Kristian Stoltenberg (t.v.), mener at en statue av Petter Northug er en strålende idé, og at Northug er en skikkelig skihelt. (Til høyre: Petter Skinstad.)

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Replikkene kommer jo tettere enn gullene, selv om han hadde så mange medaljer. Han har gjort de store tinga for oss. Northug har vært i førersetet for hele langrennsverden og kanskje norsk sportsverden. Han er en skikkelig skihelt, sier Stoltenberg.

Petter Northug har selv understreket at det er én ting som alltid har vært i bakhodet hans gjennom alle disse årene, og det er at det handler om å vinne skirenn.

Har laget både Riise og Solskjær

Kunstneren i Oslo har lang erfaring med idrettsfolk. Skjølsvik er blant annet kjent for statuen av Ingrid Kristiansen utenfor Oslo Idrettshøyskole, og John Arne Riise som er avduket i Ålesund. I tillegg til utsmykninger på Aker brygge med skulpturer av hester.

Donald Trump og Ole Gunnar Solskjær er også blitt til statuer.

Cissi Klein (Tone Ek/Tore Bjørn Skjølsvik 1997) på Museumsplass

Skulptur av den jødiske jenta Cicci Klein i parken ved Vitenskapsmuseet i Trondheim er laget i samarbeid av Tone Ek og Tore Bjørn Skjølsvik.

Foto: Ole Kr. Tangen

Det har ikke lyktes NRK å få en kommentar av Petter Northug selv.