Ørland-utbygging gir Midt-Norge milliardkontrakter

Trønderske aktører har sikret seg kontrakter for 1,3 milliarder kroner på Ørland hovedflystasjon.

F-35 Lightning 2

Stortinget har i alt bevilget ca. åtte milliarder kroner i utbygging av Ørland flystasjon og QRA-basen på Evenes.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix

Mange hadde sett for seg at tunge nasjonale aktører ville stikke av med oppdragene fra Forsvarsbygg, men ifølge adressa.no har trønderske entreprenører sikret seg over 80 prosent av oppdragene ved kampflybasen.

Gull verdt for trøndere

Det Trondheimsbaserte entreprenørselskapet Hent AS har sikret seg de største kontraktene, og skal bygge skvadronbygget og vedlikeholdsbygget for de nye kampflyene. Kontraktene er verdt henholdsvis 291 millioner kroner og 455,4 millioner kroner, inkludert moms.

- Det er spennende i seg selv å være med å bygge kampflybasen. For oss betyr dette god sysselsetting for egne håndverkere. Samtidig er det viktig for oss å få kontakt med Ørland, Bjugn og Fosen, som er en spennende region. Det er fremtidsrettet for oss, sier administrerende direktør Jan Konrad Jahren i Hent AS.

Mye arbeid gjenstår

Sett bort fra de trønderske aktørene har de nordmørske selskapene Backe Nordvest AS, tidligere Lønnheim AS, og Betonmast avd. Rødsand, sikret seg kontrakter. I tillegg til Oslo-firmaet Enwa PMI AS og den nasjonale aktøren Bravida.

- Vi kjente til at det var mange gode lokale entreprenører i Trøndelag. Jeg ville nok vært mer overrasket om de ikke var på banen når det gjelder en slik stor utbygging som her, sier Jens Levi Moldstad, som er plan- og utbyggingssjef for Forsvarsbygg kampflybase.

Men det er fortsatt muligheter for andre lokale og internasjonale aktører. Forsvarsbygg skal dele ut flere kontrakter, for nærmere 3 milliarder i årene fremover.