Ordfører på stridsvogntokt i Trondheim

Sjelden har ordfører Rita Ottervik vært utstyrt med tyngre skyts enn i dag. Ferden med den 55 tonns Leopard stridsvognen var heldigvis ikke en forsmak på kommende valgkamp, men en del av Forsvarets grunnlovsmarkering.

Forsvaret ville vise sin tilstedeværelse i Trondheim

SE VIDEO: Det er første gang siden krigen en stridsvogn ruller gjennom gatene i Trondheim.

Jagerfly og krigsskip har inntatt Trondheim i flere dager, men stridsvogna som rullet gjennom gatene med ordføreren som vognkommandør, fikk nok likevel publikum til å sperre øynene opp

Første gang siden krigen

– Jeg antar dette er den første stridsvogna som har kjørt gjennom gatene i Trondheim siden krigen. Dette er ingen dagligdags hendelse, sier oberst Morten Henriksen som er kommandant på Kristiansten.

Markeringen som har foregått siden torsdag, er det største grunnlovsarrangementet forsvaret har utenfor Oslo.

– Trøndelag har alltid vær ten viktig region for forsvarsviljen i Norge. Vi har god rekruttering herfra, og historisk er dette et viktig område for oss. Så vi ville gi noe tilbake, og markere fram det moderne forsvaret i bybildet.

ottervik kjører tanks

Stor stridsvogn i smale gater, her må det presis manøverering til.

Foto: Rune Kjær Valberg

Vekker oppsikt

Vi tenkte at å kjøre en 55 tonn tung, 2,5 meter høy, 4 meter bred og 7 meter lang stridsvogn gjennom byen ville være en fin måte å få oppmerksomhet på, sier Henriksen, som opplyser at stridsvogna de viser fram i Trondheim er det norske kavaleris hovedvåpen.

Rita Ottervik på tur med tanks

Trondheimsordføreren er over middels interessert i tekniske innretninger og kjøretøy, og gledet seg til tur med tanks.

Foto: Rune Kjær Valberg

Ordfører Rita Ottervik stakk av fra konfirmasjon i helga for å sitte på stridsvogn gjennom Trondheim.

Hun innrømmer å ha en fasinasjon over gjenomsnittet for tekniske innretninger og kjøretøy, og løytnant Thorbjørn Sømme fra Telemanksbataljonen lovet henne en spennende opplevelse.

– Dette er svære greier, det er den største stridsvogna vi har, med en 120 mm kanon, 1500 hestekrefter, og toppfart på 78-80 km/t. Det rister godt og det er mye lyd, frister løytnanten - mens ordføreren gjør klar mobilen for å få tatt en selfie på turen.

Imponert over soldatene

Ordfører i stridsvogn

Ordfører Rita Ottervik er imponert over ferdighetene til de som kjørte tanksen gjennom byen.

Foto: Rune Kjær Valberg

– Det var en utrolig spennende og interessant opplevelse, sier Ottervik etter den høyst uvanlige kjøreturen fra festningen og ned til Solsiden.

– Jeg fikk se på nært hold hvor flinke soldatene er, som klarer å manøverere et så tungt og stort kjøretøy. Vi kjørte gjennom den trange Nonnegata, jeg tror ikke den egentlig er bygd for tanks. Dette er virkelig presisjonskjøring, sier en imponert ordfører.

Ottervik tror arrangementet kan ha stor betydning for rekrutteringen til forsvaret.

– Det er flott å se utstyret og hva jobben dreier seg om på nært hold, dette blir noe helt annet enn TV-bilder, mener ordføreren.