Hopp til innhold

Reddet musikklinja til Monica: – Dette betyr utrolig mye

Tusenvis har gått i fakkeltog, D. D. E og Åge Aleksandersen har engasjert seg. Nå berger musikklinja på videregående skoler.

Elever Ole Vig, Monica Almlid Florholmen

Elevene på musikklinja fikk pause fra tentamen for å følge pressekonferansen. Nå blir det letter å fortsette tentamen forteller Monica Almlid Florholmen i front.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Jeg er veldig glad. Utrolig letta, sier Monica Almlid Florholmen.

Hun går i 3. kasse på musikklinja ved Ole Vig videregående skole. Tilbudet som nå blir reddet i budsjettet til fylkeskommunen.

– Dette betyr utrolig mye. Jeg har vært veldig nervøs, selv om jeg er tredjeklassing. Dette har hatt en stor effekt på oss – vi har alle har kjempa for å beholde linja.

Glede Olav Duun vgs i Namsos

I Namsos er både elever og lærere glade for at musikk- og danselinja berger. Fra venstre ser vi Ingvild Åsenhus Petersen, Sissel Eid, og Celine Hårstadstrand.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Også elever og lærere ved Olav Duun videregående skole i Namsos er glade over forslaget fra flertallet i fylkestinget.

– Vi har skrevet sang, demonstrert, og vært virkelige redde for at musikk-, dans- og dramalinja vår skulle legges ned. Derfor er vi veldig glade i dag. Det blir sikkert feiring med både kake og sjampanje, sier en av elevene, Ingvild Åsenhus Petersen, til NRK like etter at nyheten kom i formiddag.

– Samtidig er vi litt lei oss for at linja for informasjonsteknologi og medieproduksjon blir lagt ned. Det er trist at det legges ned linjer her i Namsos. Men vi skal selvfølgelig glede oss over at MDD-linja reddes. Mange har vært engstelige de siste månedene, så dette var en lettelse nå like før jul, sier lærer Sissel Eid.

Sikret flertall

Tirsdag legger Arbeiderpartiet, SV, MDG, KrF, Rødt og INP frem forslag til budsjett for Trøndelag fylkeskommune for 2024.

Industri- og næringspartiet har byttet side, som betyr at Senterpartiets fylkesordfører må styre Trøndelag på opposisjonens budsjett det neste året.

– Nå skriver vi faktisk historie sammen. Dette er en gledens dag, sier Per Olav Skurdal Hopsøs (Ap).

Musikklinjetilbudet ved Olav Duun i Namsos og Ole Vig i Stjørdal er reddet i budsjettforslaget.

– Vi fortsetter med MDD på Ole Vig og vi fortsetter med MDD på Olav Duun. Og det er jeg så utrolig glad for, sier Rakel Trondal (SV).

Les også Kalles rockebyen – nå kan de miste viktig musikktilbud

 Celine Hårstadstrand står på torget i Namsos før ei markering mot skolenedleggelse

Det er bare noen måneder siden INP inngikk politisk samarbeid med Senterpartiet og Høyre.

– Vi er skuffet over at vi ikke fikk til en løsning med INP i løpet av helga. Vi hadde gode samtaler om hvordan vi skulle få til en tilbudsstruktur og et budsjettopplegg som gjorde at vi kunne begynne med omstillinga av Trøndelag fylkeskommune.

Det sier fylkesordfører Tomas Iver Hallem fra Senterpartiet.

– Når INP nå i stedet går sammen med opposisjonen om neste års budsjett, må det oppleves som en skikkelig dolk i ryggen til Sp og H, sier politisk kommentator i NRK Trøndelag, Linda Bjørgan.

Tomas Iver Hallem smiler inn i kamera

Fylkesordfører Tomas Iver Hallem (Sp) må styre Trøndelag på opposisjonens budsjett.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

INP bytter side

Med Industri- og næringspartiet på laget har den nye konstellasjonen 30 av 59 mandater i fylkestinget, og har dermed sikret seg flertall.

Vi har hatt ryddige samtaler med både posisjon og opposisjon. Og vi synes kanskje da til slutt at det var opposisjonen som trakk det lengste strået. Derfor står vi her i dag.

Det sier Merete Letnes Ødegaard fra INP.

– INP har bare to mandater i fylkestinget, men det som nå skjer viser at små partier kan få mye politisk makt, sier Bjørgan.

Fylkesordfører Hallem sier det nå vil bli en periode der flertallet svinger mellom de forskjellige blokkene.

INP vil være partiet som styrer hvilken saker vi vinner frem og hvordan resultat det blir fra sak til sak. Det gjør jo at det er mer uforutsigbart og at det selvsagt blir en egen dynamikk de kommende årene i fylkestinget i Trøndelag, forklarer han.

– Det borgerlige styret i Trøndelag kan åpenbart ikke stole på at den valgtekniske avtalen de har med INP vil sikre dem flertall heller ikke i andre saker de neste fire åra, legger Bjørgan til.

Politisk kommentator i NRK Trøndelag Linda Bjørgan

Linda Bjørgan er politisk kommentator i NRK Trøndelag.

Foto: Morten Andersen / NRK

Sikrer musikklinjer

Budsjettet blir lagt fram på Ole Vig videregående skole klokka 10.00. En av to skoler hvor opposisjonen nå redder linja musikk, dans og drama.

Dette er jeg ekstremt glad for. Tusen takk for alle som har stått på for å redde disse linjene, sier Hallgeir Frøseth Opdal (R).

Det har vært mye bråk rundt budsjettet til fylket, fordi det er foreslått å kutte populære musikklinjer, blant annet i Namsos og Heimdal i Trondheim.

– Vi trenger en mer praktisk skole, og en styrking av yrkesfagene, ikke dramatiske skolekutt som vil gjøre utdanningstilbudet i Trøndelag smalere og fattigere, skriver partiene i sitt budsjettforslag.

Opposisjonens forslag redder musikktilbudet i Namsos og Stjørdal.

– Fylkesdirektøren har i sitt forslag redusert kraftig på en rekke yrkesfag, og økt tilbudene på studiespesialisering. Det går spesielt hardt utover utdanningstilbudet nord i Trøndelag. Dette er ikke i tråd med behovet for arbeidskraft i årene fremover, eller ønsket om en mer praktisk skole med mer motivasjon og mestring, heter det i opposisjonens budsjettforslag.

Halverer prisen på månedskort

I sitt alternative budsjettforslag halverer opposisjonspartiene prisen på månedskort på buss.

Det er veldig viktig viss flere skal ta buss, at prisene går ned, sier Frøseth Opdal i Rødt.

Dette var også et av valgløftene til Arbeiderpartiet.

Budsjettforslaget skal stemmes over på Fylkestinget i morgen.

Så lenge alle møter opp går dette veldig bra, legger Skurdal Hopsø til.