Hopp til innhold

Oppfordrer til Ukraina-markering i barnetoget

For å vise sin støtte til ukrainske barn, vil Torbjørn Kvam og Birger Andreas Myrstad at alle barn i Norge skal ta med seg et ekstra flagg i barnetoget – det ukrainske.

Birger Andreas Myrstad, Torbjørn Kvam og Øystein Dolmen snakker om å vise støtte til Ukraina i barnetoget

FORSLAG: Birger Andreas Myrstad og Torbjørn Kvam foreslår at alle barn viser sin støtte til ukrainske jevnaldrende i barnetoget 17. mai. Det forslaget heier Øystein Dolmen på.

Foto: LENA ERIKKE HATLAND / NRK

«Alle som går i barnetoget 17. mai gjør det for å feire Norges frihet og selvstendighet. I år går også norske barn i barnetoget for å vise sin støtte til ukrainske barn med et ønske om at også de snart kan feire sin frihet og selvstendighet.(...)»

Slik starter budskapet til Birger Andreas Myrstad og Torbjørn Kvam, som håper nettopp dette kan være et utgangspunkt for taler og appeller i forbindelse med årets barnetog.

Et fredelig signal

Hovedbudskapet er å vise solidaritet for alle ukrainske barn, men et annet viktig budskap er at mobbing av russiske barn og voksne bosatt i Norge, ikke aksepteres.

Vi skal ikke tre noe over hodet på dem, men la ungene få mulighet til å gi uttrykk for at de er bekymret – og la dem gi uttrykk for det på sin egen måte, sier Kvam, som påpeker at ungene selv kan finne ut hvordan de skal vise solidaritet.

Les også Dro til Polen for å hjelpe ukrainske flyktninger: – Håpløsheten var det verste

En mor og en datter ved grenseovergangen i Medyka i Polen, på flukt fra krigen i Ukraina.

Forslaget fra de to initiativtakerne er at alle norske barn skal ha det ukrainske flagget festet på det norske flagget, og at disse skal lages på skolen – av papp, papir eller tøy.

Dette er et fredelig signal om at norske unger er opptatt av hvordan ukrainske unger har det, og derfor er det viktig at de på sin måte, enten med et flagg som dette, eller med små bånd på arma eller en liten rosett, gir uttrykk for at: Vi synes ikke noe om at russiske soldater bomber skoler og jager unger ned i tilfluktsrom.

F.v.: Birger Andreas Myrstad og Torbjørn Kvam

Birger Andreas Myrstad og Torbjørn Kvam er initiativtakere for forslaget de håper barn i hele Norge får mulighet til å hive seg med på.

Foto: Lena Erikke Hatland / NRK

– Trist å snakke om

For niåringene Erik, Olav, Julia og Lisa går det i forberedelser nå som det nærmer seg nasjonaldagen.

Hvorfor vi feirer denne dagen, er elevene ved Berg skole mer enn klar over. Men de er også fullt klar over at ikke alle barn kan gå i tog for å feire sin frihet.

– Det er ganske trist å snakke om egentlig, svarer Julia på spørsmål om hun vet hva som foregår i Ukraina.

Julia Widell, Lisa Brinch Hoier, Olav Lunås Nylena og Erik Kristiansen gleder seg til 17. mai.

Julia Widell, Lisa Brinch Hoier, Olav Lunås Nylena og Erik Kristiansen gleder seg til endelig å få feire 17. mai uten koronarestriksjoner.

Foto: Lena Erikke Hatland / NRK

– Hvordan tror du ungene i Ukraina har det?

– Jeg vet at de går i hvert fall ikke i 17. mai tog. Og de har det ganske vondt nå tror jeg, sier Olav.

– Hvordan kan vi vise at vi støtter dem?

– Vi kan for eksempel gå med Ukraina-flagg på 17. mai, sier han som får støtte fra skolekameratene, som også kunne tenkt seg å ha med seg det gule og blå flagget i barnetoget – i tillegg til det norske.

Les også Sunniva (18) er redd for å bli banket opp på russetreff

Sunniva Stene, russ på Fosen

Ikke politisk

Med seg på laget har initiativtakerne Øystein Dolmen – og artisten var på ingen måte tung å be.

Jeg har veldig sansen for det fordi at det dreier seg om inkludering og medmenneskelighet. Det er veldig gode og positive verdier – som er helt det motsatte av invasjon og krig, sier han.

Nå er håpet at unger i hele landet skal få sjansen til å vise solidaritet, og de legger til at det er timingen som gjør det hele så viktig.

Forslaget er nemlig en direkte reaksjon på president Zelenskyjs tale til Stortinget.

Presidenten i Ukraina holdt tale til Stortinget hvor han nevner 17. mai som en institusjon i Norge som de ønsker å adoptere. Og jammen synes jeg at vi skal gi svar på tiltale, sier Myrstad.

Han legger til at dette er en ekstraordinær situasjon, og avviser at det er snakk om noe politisk markering.

– Unger er ikke politikere, unger er små vesen som tenker på omsorg og empati. Om de ser at noen har det vondt, blir de ille berørt av det. Og det må de få gi uttrykk for i et 17. mai-tog. Hvis vi ikke tillater det, blir dette en militærparade, sier Kvam.

Birger Andreas Myrstad, Torbjørn Kvam og Øystein Dolmen

De tre påpeker at det ikke er snakk om ei politisk markering.

Foto: Lena Erikke Hatland / NRK

Nøytrale komiteer

Sissel Trønsdal, leder av 17. mai-komiteen i Trondheim, opplyser til NRK Trøndelag at Ukrainsk forening vil ha en stor avdeling i folketoget.

Ellers stiller flere av 17. mai-komiteene i Norge seg nøytral til bruk av flagg i barnetoget.

Komiteen i Bergen sier at det er deltakerne selv som bestemmer hvilke flagg de ønsker å ha med seg, mens komiteen i Stavanger påpeker at hva enkeltpersoner og foreninger gjør er opp til hver enkelt.

Barna i Oslo oppfordres til å bruke det norske, det samiske flagget eller FN-flagget.

Men det er også lov å bruke andre flagg, opplyser Anna Dåsnes, leder i 17. mai-komiteen i Oslo.