Hopp til innhold

UP må gjemme seg for bilistene

UP gjemmer seg i veikanten, og førerkortbeslagene hagler på trønderske veier. – Vi er nødt til å jobbe mer i det skjulte, fordi kontroller blir varsla via sms og facebook, sier Rune Skogli i UP.

UP på lur

Utrykningspolitiet velger i større grad å gjemme seg, fordi synlige kontroller blir varsla via sms-tjenester og egne facebookgrupper.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Så langt i år har over 400 sjåfører i Midt-Norge mista førerkortet på grunn av høy fart. Om lag halvparten av disse er tatt i Nord-Trøndelag.

– Vær og føre spiller inn

I forrige uke var det rene førerkortsankinga for politiet i Nord-Trøndelag, da mista 24 sjåfører førerkortet etter å ha kjørt for fort i fylket.

Rune Skogli i Utrykningspolitiet er ikke i tvil om at vær og føre spiller inn på farten.
– Når det er sol og tørr asfalt, da går det raskere enn hvis det er glatt eller vått på veien, sier han.

Skogli har gjort fotgjengere av mange trøndere i løpet av sommeren. I hele fjor beslagla politiet i Nord-Trøndelag 280 førerkort på grunn av for høy fart, men så langt i år har de allerede beslagtlagt 220.

– Jobber annerledes enn før

Skogli mener at det er nye arbeidsmetoder hos UP som bidrar til at flere råkjørere blir tatt.

– Vi jobber annerledes enn før. For eksempel står vi på steder vi ikke har stått før. I tillegg har vi flere skjulte kontroller, forklarer han.

UP har ofte brukt å ha synlige, tydelige kontroller, men har merka behovet for å tenke annerledes.

– Med den varslinga som folk driver med, det gjelder blinking med frontlysene til bilene som kommer mot – og i de siste åra varsling på sms eller i egne facebookgrupper hvor folk melder fra om kontroller, sier Skogli.

– Hvis vi skal luke ut dem som må lukes ut av råkjørerne, er vi nødt til å jobbe annerledes. Og det har vi gjort, særlig i år, sier han.

Dermed er laseren ofte gjemt bak geitrams og kratt i veikanten.

– Hovedårsaken til resultatene utrykningspolitiet har hatt nå i sommer, er måten vi jobber på, mener Rune Skogli.

Fortvilt situasjon uten lappen

Om UPs metoder er nye, er konsekvensene de samme. Kjører man for fort, ryker lappen.

Påtaleleder i Nord-Trøndelag politidistrikt, Trude Skogen, er betenkt over antallet førerkortbeslag så langt i år, og sier de bruker store ressurser på å håndtere beslagene. Hun tror at mange ikke tenker over følgene av å miste førerkortet.

– Når folk kontakter oss, er de fortvilte, og ber om å få nedsatt inndragningstida. Vi har svært liten mulighet til å korte ned den tida, selv om vi forstår at det er en vanskelig situasjon for mange, sier hun.

En person som er avhengig av førerkort, for eksempel lastebilsjåfør eller bussjåfør, har ikke mulighet til å utøve yrket sitt og tjene penger i de månedene førerkortet er beslaglagt.

I tillegg oppstår det mange praktiske problemer når man plutselig står uten førerkort. Man kan for eksempel ikke kjøre ungene på trening, eller svippe en tur på butikken.

– Moralen må være at man tenker seg litt om før man tramper hardere på gasspedalen, sier Skogen.

UP-kontroll

Svært mange førerkort har blitt beslaglagt på grunn av fortkjøring i Trøndelag i sommer.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix