Hopp til innhold

Skolemat-undersøkelse: Matpakke med grovbrød ruler

Men når ungdomsskoleelever ikke har med seg matpakke, blir alternativet gjerne boller, kjeks og kaker.

Kristoffer Bakken, Erik Larsen, Sofie Overland

TOMMEL OPP FOR GROVBRØD: Kristoffer Bakken, Erik Larsen og Sofie Overland sverger til den gode, gammeldagse matpakken.

Foto: Sigrun Hofstad / NRK

– Vi voksne må gjerne gjenta overfor ungdommene at det er forskjell på hverdag og helg, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen i Opplysningskontoret for Meieriprodukter.

Hun er glad for at mange skoleelever spiser både brød, frukt og yoghurt til lunsj, som en fersk undersøkelse viser, men samtidig er hun bekymret over dem som ofte velger å kjøpe seg usunn mat.

Undersøkelsen er gjort av Norstat for opplysningskontorene i landbruket. De spurte et landsrepresentativt utvalg på 1002 elever i 8., 9. og 10. trinn i grunnskolen. Merk at omtrent halvparten av elevene ikke har lov til å forlate skolens område.

Elever: – Dumt å lage seg dårlige rutiner

Som vi ser av tabellen under, er det få elever som hver dag kjøper mat utenfor skolens område. Men nesten halvparten svarer at de kjøper mat på butikk, kiosk eller gatekjøkken én eller to dager i uka.

Hvor ofte er lunsjen din kjøpt i butikk, kiosk eller gatekjøkken?

Hver skoledag

4 %

4 dager i uka

6 %

3 dager i uka

11 %

2 dager i uka

23 %

1 dag i uka

26 %

Sjeldnere

28 %

Aldri

2 %

Erik Larsen, Sofie Overland og Kristoffer Bakken fra Snåsa skole har strengt tatt ikke lov til å gå utenfor skolens område. Og kantina har i hovedsak vært stengt under pandemien. Alle tre sier de uansett foretrekker å ha med matpakke – gjerne med grovt brød.

– Det er dumt å lage seg dårlige matvaner og dårlige rutiner, synes Kristoffer.

Selv sverger han til grovbrød med ost og skinke, mens Sofie gjerne også tar med en müslibar.

Therese Glemminge Arnesen

– Den gode nyheten er at når de først har med seg matpakke, er den i høy grad sunn, sier ernæringsrådgiver Terese Glemminge Arnesen.

Foto: Melk.no

De som kjøper seg mat, velger usunt

Men hva er det ungdommene kjøper seg når de ikke har med – eller ikke vil spise – matpakken?

Ifølge undersøkelsen er det veldig ofte mat med raske karbohydrater, eller såkalt tomme kalorier. Dette innebærer mye hvitt mel og sukker, som gir lite næring og kortvarig energi.

Kristoffer Bakken, Erik Larsen, Sofie Overland

Tommel ned for søte bakevarer fra Kristoffer, Erik og Sofie.

Foto: Sigrun Hofstad / NRK

57 prosent av de spurte sier de kjøper boller, kjeks, kaker og liknende. 33 prosent svarer sjokolade, godteri og annet snacks.

– De som sniker seg ut og handler på butikken, kommer som regel tilbake med boller, bekrefter Sofie fra Snåsa.

Hva slags lunsj kjøper du i butikk, kiosk, gatekjøkken o.l.?

Boller, kjeks, kaker o.l.

57 %

Ferdig påsmurte bagetter, sandwich o.l.

34 %

Sjokolade, godteri, snacks o.l.

33 %

Yoghurt

21 %

Varm mat

19 %

Energibarer

18 %

Salat, grønnsaker

16 %

Frukt, bær

12 %

Brød, knekkebrød o.l. + pålegg du tar på selv

11 %

– Boller, kjeks og kaker hører ikke hjemme i et sunt hverdagskosthold. Og dette er jo ungdommer som er i vekst og utvikling. De trenger sunn mat for å holde energien oppe hele dagen, sier ernæringsrådgiveren.

Boller

70 prosent av elevene på ungdomstrinnet kjøper seg mat utenfor skolens område minst én gang i uka.

Foto: Anne Torhild Nilsen / NRK

– Yoghurt har et ufortjent dårlig rykte

Bollespiserne til tross: Mange elever har altså med matpakke hjemmefra – i alle fall flere dager i uken. Og da går det veldig ofte i grov brødmat. Hele 80 prosent oppgir at de har med grovt brød. Frukt eller bær er også populært.

Men hva med energibarer og yoghurt, som vi finner på 3. og 4. plass i tabellen under. Er det egentlig sunt?

– Energibarer er ikke anbefalt som lunsj. Når det gjelder yoghurt, henger myten igjen om at det er en sukkerbombe. Men der har det skjedd en drastisk utvikling. Det er ganske lite tilsatt sukker i mange yoghurter i dag. Dessuten inneholder de jod, kalsium og andre næringsstoffer som man ikke får i brød. En kombinasjon av yoghurt og brød er smart! sier Arnesen.

Peder Lind-Holmen, Sebastian Kveli Macedo

Peder Lind-Holmen og Sebastian Kveli Macedo tar gjerne med en yoghurt til brødskivene.

Foto: Sigrun Hofstad / NRK

Peder Lind-Holmen fra Åfjord er så heldig at han noen ganger får varmmat på skolen.

– Men som regel har jeg matpakke med brødskiver, og noen ganger en yoghurt.

Kompisen Sebastian Kveli Macedo fra Steinkjer sier han stort sett har med seg matpakke med grovbrød. Han synes ikke det er bra at mange kjøper seg usunn mat til lunsj.

– Og, nei, det er ikke gammeldags å skille mellom hverdag og helg!

Hva slags mat har du vanligvis i matpakken?

Grov brødmat, knekkebrød o.l. m/pålegg

80 %

Frukt, bær

48 %

Energibarer

29 %

Yoghurt

25 %

Middagsrester

24 %

Fin brødmat, bagetter o.l. m/pålegg

23 %

Salat, grønnsaker

22 %

Pasta, pastasalat, nudler

15 %

Wraps

13 %

Les også: Rekordmange jenter søker yrkesfag – Her måtte de bygge ny jentegarderobe

Ronja Fridén foran det gule skapet hun hadde i garderoben det første året på Gauldal videregående.
Ronja Fridén foran det gule skapet hun hadde i garderoben det første året på Gauldal videregående.