Den nye forskningen handler om hvordan hjernen utvikles i tinninglappen, spesielt områdene hippocampus og entorhinal cortex som er viktig for stedsans og hukommelse.
– Frem til nå har dette vært mørkeland. Langt på vei skyldes det at man ikke hadde de rette metodene. Nå har vi utviklet og tatt i bruk det siste av gen- og virusteknologi, sier Edvard Moser til Adresseavisen.
Oppdagelsen gir nå håp om å reparere skader og sykdom. Edvard og May-Britt Moser fikk i 2014 Nobelprisen i medisin.
Overførbart til mennesker
Det er Post.doc. Flavio Donato, Ragnhild Irene Jacobsen, May-Britt Moser og Edvard Moser som har gjort oppdagelsen. De har funnet ut at tinninglappen med hippocampus og entorhinal cortex utvikler seg trinnvis, i en bestemt rekkefølge. Utviklingen av én hjernedel er nødvendig for at neste del skal modnes. Svikter ett ledd, blir prosessen videre skadelidende.
Forskerne har funnet ut at når en gruppe celler, som kalles stjerneceller, utløser endringer i sin del av hjernen når de blir aktive. Stjernecellenes funksjon har fram til nå vært uklar. I sitt forskningsarbeid har de brukt mus, men Edvard Moser mener oppdagelsen er overførbar til mennesker fordi hjernene til mennesker og mus er like.
– Det er de samme prinsippene for oppkobling under utvikling. Forskjellen er at vår hjerne har mer volum og kompleksitet, sier Moser.
Håper å kunne gripe inn
Han håper denne oppdagelsen skal føre til at det blir mulig å gripe inn når hjernen ikke fungerer som den skal.
– Når vi lærer om hjernens mekanismer, tilpasninger og forandringer, kan vi se for oss at det er mulig å gripe inn når den ikke fungerer som den skal. Jeg tror at vi om ikke lenge kan bli i stand til å sette i gang modning og forandring også i en voksen hjerne. Kanskje kan man stanse degenerering og død av nerveceller ved Alzheimers sykdom. Eller at vi får hjernen til å reparere seg selv – men da må sykdom og skade oppdages på et tidlig stadium. En stor medfødt skade vil være svært vanskelig å gjøre noe med i en voksen hjerne, sier Moser.
- LES OGSÅ: Får 100 millioner til hjerneforskning.