Hopp til innhold

– Dette er så stort, jeg bobler over av glede

I Trondheim jubler May-Britt Moser av glede. Hun og ektemannen Edvard Moser har fått nobelprisen i medisin.

May-Britt Moser

May-Britt Moser danser i gangene og bobler over av glede etter tildelingen av Nobelprisen i medisin. Og her blir hun intervjuet på direkten av NRK.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

Ekteparet fikk prisen for sin oppdagelse av celler som utgjør et posisjoneringssystem i hjernen. Og prisen deler de med John O´Keefe.

May- Britt og Edvard Moser er begge psykologprofessorer ved NTNU, hvor de leder hvert sitt institutt. De tok doktorgrad i nevrofysiologi ved Universitetet i Oslo i 1995.

Både May-Britt og Edvar Moser kommer fra Sunnmøre. Og hun er ikke sen om å takke sin sunnmørske bakgrunn for suksessen de har hatt.

– Tusen takk, og heia Sunnmøre, sier hun. Heia Trøndelag og heia Norge, og heia NTNU legger hun til.

– Vi er så stolte!

Det har gått kort tid siden May-Britt Moser fikk vite om tildelingen. Og hun er fortsatt svært høyt oppe etter å ha fått beskjeden.

– Jeg blobler helt over. Jeg har danset i gangene. Det er nesten ikke mulig å tro. Det som er klart er at folk har tro på oss og det vi har fått til sammen.

Laster Twitter-innhold

May Britt Moser forteller at hun og ektemannen har funnet noen celler som de nå vet er viktige for stedsansen. Dersom disse cellene blir borte fra hjernen, da klarer man ikke å finne frem i et geografisk område.

– Dette gjelder blant andre de som har Alzheimer, forklarer Moser.

Dere er jo et skikkelig forskerektepar. Hadde du noen gang drømt om at dere skulle bli nobelprisvinnere?

– Vi kjente til nominasjonen. Men konkurransen er beinhard. Så jeg sa til meg selv at dette ikke var noe å tenke på. Det viktige nå er det vi holder på med. Og jeg er så stolt over de jeg jobber med og de som støtter oss. Tenk at hele Norge støtter forskningen som vi holder på med. Det er så gøy, sprudler May-Britt Moser over telefonen til NRK Møre og Romsdal.

Nobelprisen i medisin utdelt til NTNU-forskere

Ekteparet Moser forsker på hjernen og hvordan hjernen fungerer i forhold til stedssans.

Vi forstår stadig mer av hjernen. Det er et puslespill.

Hvor mange timer arbeid ligger bak?

Det er mye. Det er dagarbeid og det er nattarbeid. Men nå vinker de på meg og det ringer over alt. Så nå lurer jeg på om jeg bare må løpe, sier May-Britt Moser og løper videre til nye intervju.

– Ubeskrivelig
Moser-ekteparet i Schrödingers Katt