Hopp til innhold

Ny forskning: Menn trenger mer lidenskap enn kvinner for å lykkes i livet

Hva skal til for å bli god i noe? Flere faktorer er essensielle, både for kvinner og menn. Men på ett punkt skiller kjønnene seg: Menn er langt mer avhengige av lidenskap for å lykkes, ifølge en fersk studie.

Hermundur Sigmundsson

HVORDAN BLI BEST: Professor Hermundur Sigmundsson forsker på hvilken rolle lidenskap spiller for å nå toppen.

Foto: NTNU

For å nå toppen innenfor et område, må visse faktorer være til stede. Lidenskap, pågangsmot og et positivt tankesett er blant de viktigste.

Nå har forskere sett på sammenhengen mellom nettopp disse tre faktorene, og undersøkt hvilken som er viktigst. Resultatet viser en klar forskjell mellom kjønnene.

For å ha pågangsmot, og for å klare å drive seg selv med disiplin og kontroll, må menn ha lidenskap i større grad enn kvinner.

Det fastslår professor ved Institutt for psykologi ved NTNU, Hermundur Sigmundsson, som står bak forskningen.

Magnus (33) fant lidenskapen sin som tenåring

Hele livet har Magnus Skatvold (33) fra Trondheim kjent på at han har vanskelig for å engasjere seg i et område han ikke er spesielt interessert i.

– Da jeg gikk på barne- og ungdomsskolen, hadde jeg et veldig «schizofrent» vitnemål. I fagene jeg var dypt interessert i, fikk jeg femmere og seksere. Men i de jeg ikke var interessert i, var det nesten stryk, sier Skatvold.

Han kjenner seg med andre ord veldig igjen i forskningen, som Gemini omtalte først.

Som tenåring fant Skatvold lidenskapen sin: film. I dag er han regissør og gründer av produksjonsselskapet Spætt Film i Trondheim.

Magnus Skatvold

Magnus Skatvold (33) fra Trondheim har gjort lidenskapen for film til sitt levebrød.

Foto: privat

– Henger sammen med «flink pike-syndromet»

Hermundur Sigmundssons studie er den første i verden som samlet har sett på de tre faktorene lidenskap, pågangsmot og tankesett hos mennesker. Professoren selv er svært opptatt av, for ikke å si lidenskapelig opptatt av, å finne sammenhengene.

I studien deltok 146 unge islendinger mellom 22 og 23 år. Alle er gode innenfor feltet sitt, enten det er cross fit eller gitar.

Forskningen viser at for kvinner er et positivt tankesett viktigere for at lidenskapen og pågangsmotet også skal være på plass.

Dermed ser det ut til at kvinner i større grad velger en viss retning i livet fordi de har fått beskjed om at de er flinke på det området. Jenter og kvinner er mer tilbøyelige til også å velge noe de vet er trygt.

Dessuten er selvdisiplinen en sterkere drivkraft. Det tror Sigmundsson henger sammen med «flink pike-syndromet»:

– Hos unge damer antar vi at det handler om samvittigheten; det å ville gjøre en god jobb.

Mener norsk skole er laget for selvdisiplinerte jenter

Sigmundsson mener dette fører til at jenter takler skolen bedre enn gutter. Forskningsresultatet har gjort at han ivrer etter å endre skolesystemet.

– Det er lettere å si «nå sitter du stille og leser» til jenter. En gutt føler det er tvang. Kanskje vi må finne flere områder der vi kan fange interesser, og la dem få tilpasse seg og bli gode på det. På den måten tror jeg vi kan møte gutter på en bedre måte.

Ifølge Sigmundssons studie er det også mer sannsynlig at kvinner gjennom livet evner å trene jevnt og trutt, uten et veldig tydelig mål, mens det er viktigere for menn å ha noe spesifikt i sikte.

Som for eksempel beskjed fra legen om at de har høyt blodtrykk.

– Da starter menn å trene. Da er målet er å få bedre helse, og da kan de stå på som bare det, sier Sigmundsson.

Kan bli for mye lidenskap

Men kan det bli for mye lidenskap? Regissør Magnus Skatvold har kjent på den sterke lidenskapens bakside.

– Jeg jobber hardere og går mer personlig til verks, men dersom man feiler føler man også at man feiler som person. Det kan stjele mye energi og tid, og kan gå utover andre ting i livet. Jeg kan jo nesten bli besatt på enkelte ting, sier Skatvold.

Akkurat dette har professor Sigmundsson sett eksempler på i forskningen sin. Når det er sagt, har han lite negativt å si om lidenskap som drivkraft for å bli god.

– Finn områder du er interessert i – og utvikle det. Det er veldig, veldig bra for mennesker. Bruk den sterke interessen som en brekkstang for å bli god, sier Sigmundsson.