Norges midtpunkt åpnet

I går ble Norges geografiske midtpunkt åpnet. Statens Kartverk fryktet at punktet lå i Sverige, men nye målinger viser at det er i Steinkjer.

350 fremmøtte
Foto: Karin Jegtvik / NRK

Det er overingeniør Harald Stavestrand som har regnet seg fram til punktet som ligger i Skjækerfjellet.

- Det jeg var redd for var at Norges midtpunkt lå i Sverige fordi Norge har den der bananfasongen som gjør at vi kunne havne midt uti buen, sier Stavestrand.

 

Kontrollregning

Arbeidet med å finne koordinatene til det perfekte balansepunktet i Norge begynte Stavestrand med for 20 år siden.

 

Beviset midtpunkt

- Så fant jeg dette punktet og så lå det i skuffen i noen år før det dukket opp igjen for et par-tre år siden, sier overingeniøren. Da begynte noen å etterlyse dette punktet og Stavestrand fortalte at han hadde regnet det ut. Før han ga det fra seg kontrollregnet han en del ganger. Han avviser at det kan være feil.

- Hvis noen har lyst til å ta et regneark og regne ut på samme måte som man regner ut tyngdepunktet i en båt som ikke skal velve eller etter ingeniørmessige beregninger, så er dette etterprøvbart, hvis noen har lyst til å bruke tid på det. Det tar ikke så lang tid. 

Langt å gå

 

Norges midtpunkt i Steinkjer

Publikum måtte gå ei mil til fots for å få med seg den offisielle åpningen av midtpunktet. 350 personer tok beina fatt og vandret syngende og småpratende i rundt to timer i høstfarget skog og i pjuskregn. Vel framme vanket det en kaffetår og et stykke multekake.

"Norges geografiske midtpunkt" står det skrevet på steinen som nå er plassert på det nøyaktige tilmålte punktet. En stolt Steinkjer-ordfører Per Sverre Rannem fikk æren av å avduke steinen.

- At vi har det geografiske midtpunktet her. Det må vi kunne utnytte i markedsføringen av Steinkjer, mener Rannem, som håper punktet kan bli en turistattraksjon. Ordføreren kan med et glis se mot kommunegrensen til Snåsa kun 100 meter unna.   

Seansen ble avsluttet med musikk, taler og rømmegrøt.