Nord bergtar Berlin

Den trønderskproduserte filmen om en ensom manns snøskuterferd gjennom Nord-Norge gjør suksess på verdens største filmfestival.

Bilde fra filmen Nord
Foto: Foto/Copyright: Sandrew Metronome/Motlys

Nord er som eneste norske film inkludert i det offisielle programmet under den internasjonale filmfestivalen i Berlin. Filmen har høstet gode kritikker og høye besøkstall, og er nominert til prisen for årets debutantspillefilm.

Internasjonal anerkjennelse

Store internasjonale magasiner roser regissør Rune Denstad Langlos spillefilmdebut. Filmmagasinet Screen beskriver Nord som en mørk, sjarmerende norsk historie. Bladet Variety mener filmen har potensiale til å bli en kulthit.

- Vi har vært spente på mottagelsen i Berlin. Det har gått kjempebra. Vi har fått supre kritikker, og det er vi kjempeglade for, sier Brede Hovland, produsent for Nord.

En ukes feiring

Det har vært travle dager for filmteamet siden premieren i Trondheim sist onsdag.

- Nå i kveld reiser vi tilbake til Norge. Det har vært en uke med feiring, vi er slitne men glade og fornøyde, sier Hovland.

- Hvor viktig tror du suksessen i Berlin er for trøndersk film?

- Jeg tror det er viktig å promotere Nord og Trøndelag utad. Mange lurer på hvor de forskjellige scenene er filmet. Det kan jo hende andre blir inspirert til å lage film i Trøndelag og Norge.

Fornøyd manusforfatter

- Jeg er veldig fornøyd med filmen. Rune og resten av filmteamet har gjort en god jobb. Alt som fungerer bra i manuset fungerer bra i filmen, sier Erlend Loe.

Erlend Loe

Erlend Loe synes filmen Nord stemmer godt overens med visjonen han hadde da han skrev manuset.

Foto: NRK

Manusforfatter Loe har vært tilstede under visning av Nord på filmfestivalen i Berlin.

- Det var god stemning i Berlin. Masse god respons, utsolgte visninger og mye latter blant publikum. Filmen har også fått gode anmeldelser i store filmmagasiner som Screen og Variety, det setter jeg stor pris på.

- Hva ønsker du at historien i Nord skal gi publikum?

- Det har jeg ikke tenkt så mye på. Jeg håper de får en varm og morsom opplevelse, avslutter Loe.