Hopp til innhold

Nok en elg død: – Aldri sett noe slikt før

Fredag fikk Veterinærinstituttet inn en ny elg de mistenker kan ha dødd av sykdommen Chronic Wasting Disease (CWD).

Elg

Nok en elg har dødd i Selbu. Bildet er et illustrasjonsfoto.

Foto: Løchen, Per / SCANPIX

Sykdommen er foreløpig ikke påvist, men prøvene fra den døde elgen testes fortsatt. Skulle prøvene være positive, vil det være det tredje tilfellet av den dødelige dyresykdommen Chronic Wasting Disease (CWD) påvist i Norge på kort tid.

I april ble sykdommen påvist for første gang i Norge på en villrein i Lærdal i Sogn og Fjordane, og tidligere i mai ble den funnet på en elgku i Selbu. Fredag fikk Veterinærinstituttet inn en ny elg fra samme sted.

Turgåere oppdaget den avmagra elgen i ei myr, og kontaktet lokale elgjegere. Elgen viste ingen tegn til å være folkesky, som er svært uvanlig og et symptom på CWD.

– Da jeg kom, lå den i myra. Jeg gikk en runde rundt den først og vinka litt til den, men den reagerte ikke. Etterpå nærma jeg meg bakfra og tak den på bakenden, men den reagerte ikke da heller, sier jeger Jarle Fuglem.

Jarle Fuglem

Jeger Jarle Fuglem sier han ikke har opplevd liknende oppførsel fra en elg.

Foto: Frank Almås / NRK

– Bare bein

Fuglem sier elgen var svært avmagret.

– Jeg så den var redusert. Den var avmagra og veldig tynn, det var jo bare bein på den, egentlig, sier den erfarne jegeren, og legger til at han aldri har opplevd en slik situasjon tidligere.

– Jeg er jo elgjeger selv og har sett mange elger, men jeg har aldri sett noe slikt før.

Smitter ikke folk

Veterinærinstituttet undersøker nå elgen for å eventuelt påvise sykdommen, som er svært farlig for dyr, men ikke for mennesker.

– Vi vet at skrapesjuke og denne sykdommen ikke smitter folk, men for dyra er det en dødelig sykdom, sier veterinær Magne Haugum.