Hopp til innhold

RBK freder fengselsdømt Bendtner

KØBENHAVN/TRONDHEIM (NRK): Det startet med en ubetalt regning på 52 kroner. Nå er fotballstjernen Nicklas Bendtner dømt til ubetinget fengsel for vold. RBK slår ring om ham etter dommen.

Bendtner i retten

DØMT: Nicklas Bendtner forklarte seg selvsikkert til dommerne i Københavns Byret, og husket mange detaljer. Rundt klokken 15.40 falt dommen. Den er i prinsippet ikke rettskraftig, i og med at Bendtner anket på stedet.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

Torsdag ble Bendtner klar for cupfinale. Fredag fikk han den brutale beskjeden i Københavns Byret: Han må i fengsel i 50 dager fordi han ga en taxisjåfør et knyttneveslag som førte til kjevebrudd.

Han er også dømt til å betale 11.000 kroner i erstatning til taxisjåføren. Retten så ingen grunn til å gi Bendtner samfunnsstraff.

– Vi har dømt for vold, faktisk rimelig grov vold, sa hoveddommeren.

Bendtner anket på stedet. Han ber om frifinnelse subsidiært mildere straff. Sjåføren var tiltalt for forsøk på vold i samme sak. Han ble frifunnet.

Nicklas Bendtner på vei inn i retten med forsvarer Anders K. Nemeth

ANKET: Anderas K. Nemeth har vært Nicklas Bendtners forsvarer i voldssaken. Nemeth prosederte for frifinnelse for fotballspilleren. Etter at dommen falt, anket Bendtner på stedet.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

Tre videoer lagt frem som bevis

En dresskledd Nicklas Bendtner tok plass i rettssal 60 i Københavns Byret fredag formiddag. Han sto tiltalt for å ha slått og sparket en taxisjåfør.

Den ubetalte taxiregningen på 52 kroner var det som utløste voldsepisoden i København.

Rettssaken ble innledet med visning av tre videoer: En video fra inne i taxien, en fra et kamera plassert i taxiens frontrute og en fra et kamera på veggen til en bygning.

Senere ble flere bilder av den skadde taxisjåføren lagt frem. Bildene viste blant annet at han blødde fra øreflippen og hadde flere skrubbsår i ansiktet.

I videoen fra inne i bilen, kommer det tydelig frem at det var dårlig tone mellom Bendtner og kjæresten hans, Philine Roepstorff. De diskuterte noe om forholdet. Bendtner snakket mest, Roepstorff svarte kort.

Deretter ble det aggressiv stemning i taxien, denne gangen mellom paret og sjåføren. De kjeftet på hverandre. Vi hører i videoen at taxisjåføren kalte Roepstorff «et fuckings ludder».

Mette Grith Stage

FORNØYD: Mette Grith Stage, taxisjåførens advokat, er fornøyd med frifinnelsen.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

Paret gikk ut av taxien. Videre ser og hører vi en telefonsamtale mellom taxisjåføren og en kollega av ham. Taxisjåføren snakket mens han kjørte for å lete etter paret. I samtalen sa taxisjåføren følgende:

«Jeg skal slå ham nå, ved min mors grav, jeg skal slå».

I retten forklarte taxisjåføren at han ikke hadde til intensjon å slå, men at dette var en sjargong han gjerne har med kolleger.

Videoene viser knyttneveslaget

I opptakene fra utenfor bilen, ser vi at taxisjåføren med stor kraft kastet en brusboks mot Bendtner og Roepstorff. Han traff ikke. Paret var da på vei bort fra taxisjåføren, men begge snudde og gikk mot sjåføren da boksen landet på bakken.

Da Nicklas Bendtner er kommet helt oppi ansiktet til mannen, tok han opp knyttneven og slo ham i ansiktet. Sjåføren falt i bakken.

Sekunder etterpå ser det ut som at Bendtner sparket sjåføren mens han lå nede.

Bendtner selv nektet for at han sparket. Til retten sa han at han skrittet over hodet på mannen for å se hvordan det gikk med ham.

Nicklas Bendtner og Philine Roepstorff gikk deretter fort fra stedet, før de begynte å løpe.

Bendtner: – Jeg følte meg truet

I retten forklarte Bendtner at han følte seg truet og handlet i nødverge.

– Han ropte «fuckings ludder» og andre ting til meg og min kjæreste som var ubehagelig. Han kjører etter oss mens vi går. Han kjørte inn på sykkelstien og kjørte etter oss, sa Bendtner.

– Jeg følte meg truet. Det er ikke normalt for meg at folk kjører etter meg. Det var en truende situasjon, synes jeg, forklarte han videre.

Aktor Marie-Louise Kruse ba om at dommerne skulle se bort fra denne forklaringen. Hun la ned påstand om tre måneders fengsel for Bendtner.

Nicklas Bendtner på vei inn til københavns byret

SMILTE TIL PRESSEN: Nicklas Bendtner virket å være i godt humør underveis i rettssaken. Her er han på vei inn igjen etter en pause.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

– Vi skal ta vare på Nicklas Bendtner

Daglig leder i Rosenborg, Tove Moe Dyrhaug, sier dette er en alvorlig sak som Rosenborg skulle vært foruten.

– Men hvis også Bendtners anke ender i dom, får han sin straff av dansk rett. I Rosenborg er han fortsatt fotballspiller. Det er lov å gjøre feil og å gå videre.

– Vi tar avstand fra det han har gjort, men nå er det viktig for oss å ta vare på Nicklas Bendtner, både som person og som fotballspiller, sier Moe Dyrhaug.

Ifølge henne står Rosenborgs styre og administrative ledelse bak dette. Hun har ikke snakket med spillerne.

– Rosenborgspillerne trener og forbereder seg som vanlig til neste kamp på søndag.

Tove Moe Dyrhaug forklarer at saken med Bendnter i København er uheldig for klubben

FREDER BENDTNER: Tove Moe Dyrhaug sier Rosenborg nå skal ta vare på Nicklas Bendtner både som person og fotballspiller.

Foto: Kristin Grønning / NRK