NRK Meny
Normal

Nestenulykker før flystyrt

Statens havarikommisjon skal undersøke om to tidligere nestenulykker har spilt noen rolle for flyulykka utenfor Sotra.

Merlin IIIB fra Helitrans
Foto: Kystverket

Se flyvraket

Statens havarikommisjon har foreløpig ingen grunn til å tro at nestenulykkene har spilt en rolle for flyulykka utenfor Sotra.

Tre menn omkom da et fly eid av Helitrans på Værnes styrta i sjøen for fem dager siden. I dag ble det kjent at det samme flyet ble skadet i kollisjon med en fugl i 2000, og måtte nødlande etter en motorstopp i 2002.

Det er Stavanger Aftenblad som i dag skriver om de to hendelsene. Da var flyet eid av selskapet Fjellanger Widerøe, som senere gikk konkurs. Disse hendelsene er ikke blitt registrert av Havarikommisjonen.

Taleregistrator blir undersøkt

- Årsaken til det kan være at vi registrerer kun ulykker og alvorlige luftfartshendelser. Det er for tidlig å si om de to tidligere hendelsene har noen betydning for flystyrten fredag, sier Tor Nørstegård i Statens Havarikommisjon for Transport.

Tidligst om en måned regner havarikommisjonen med å kunne gi en foreløpig rapport om årsaken til ulykka utenfor Sotra.

Men de håper å få viktige svar allerede denne uka. De venter også på at taleregistratoren skal bli undersøkt for å finne ut hva som ble sagt i minuttene før flystyrten.

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.