NRK Meny
Normal

Nektes erstatning

Mange bønder nektes erstatning for tap av fôr-avling i Nord-Trøndelag.

Rundballer
Foto: Kathrine Hårstad

Ugunstige værforhold har ført til at bøndene nå står uten fôr.

Lorents Arild Ramberg fra Sparbu er blant gårdbrukerne som ikke synes avslaget fra statens landbruksavdeling var enkelt å forstå.

- Det er den første gangen jeg søker. Så jeg forstår ikke hva slags regnskap de har fulgt. Jeg skulle hatt en rådgiver til å hjelpe meg med å forstå det skjemaet der.

Ramberg mistet halvparten av avlinga i fjor. Dermed mente han seg naturlig nok berettiget til en viss erstatning. Men det fikk han ikke.

Kompliserte skjemaer

Fylkesagronom i Nord-Trøndelag, Eva Pauline Hedagart, behandler nå søknader på løpende bånd. Sesongen i fjor ble klimatisk en av de verste på 20 år. Hun mener reglene for erstatning er greie, men tror at selve søknadsskjemaet kan virke komplisert.

- Skjemaene er vanskeligere enn regelverket. Det er veldig mange opplysninger som skal til for at vi skal kunne klare å regne ut gjennomsnittlig avling.

Hedegart forsikrer at søknadene behandles omhyggelig og korrekt.

- Vi gjør så godt vi kan for å rette opp feilene vi finner. Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg sier at vi må ringe minst en gang per søknad vi får.

Trenger fôr raskt

Bonde Lorents Arild Ramberg fra Sparbu fikk kommunen til å fylle ut søknadsskjemaet. Nå ser han at gode råd begynner å bli dyre.

- Vi er omtrent fôrløse nå. Vi er nødt til å kjøpe dyrt kraftfôr, og snart må vi låne penger for å kaffe fôr til dyra våre, sier Ramberg.

Video fra Trøndelag

Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.
Tellefsen antyder at Liv Ullmann duppet av under den nye Trondheims-filmen. - Det beste i meg kommer herfra, sier Liv Ullmann etter å ha sett filmen på Kosmorama.