NRK Meny
Normal

Nakenbilder kan følge deg hele livet

Familien til 14-åringen fra Steinkjer som fikk publisert intime bilder av seg på nettet, får ros fra Datatilsynet for å ha reagert kjapt. Tre ungdommer er pågrepet av politet, og elever er skremt

Facebook

Bilder lasta opp på nettet kan bli der ute for alltid.

Foto: SAEED KHAN / Afp

– Jenta kom med foreldrene til politiet og fortalte at det var nakenbilder av henne på nettet. 14-åringen hadde tidligere hatt sex med en mann på 19 år, og han hadde mast seg til å få ta noen nakenbilder av henne, forteller etterforskningsleder Erik Mørkved ved Steinkjer politistasjon.

Kameraet kom etterhvert på avveie, og de som fant det spredde bildene på nettet. Nå er tre ungdommer pågrepet og de innrømmer å ha distribuert og publisert bildene.

Saken er langt fra unik.

Lars-Henrik Paarup Michelsen

Lars-Henrik Paarup Michelsen ved Datatilsynet

– Nesten daglig kommer det inn historier, forteller Lars-Henrik Paarup Michelsen ved Datatilsynet.

Tusenvis tar kontakt

Han arbeider ved tjenesten slettmeg.no, som siden oppstarten i mars har fått tusenvis av henvendelser. Mange av dem går på uønska bildepublisering.

– Det første vi vurderer når noen kontakter oss, er en politianmeldelse. Jeg er veldig glad for at det kom en straffereaksjon så fort i denne saken. Det avgjørende er å sette noen eksempler, sier Paarup Michelsen.

Slettmeg.no bruker mye tid på å få tak i kontaktinfo til ulike nettsteder, for å få dem til å slette bilder. Men det fungerer ikke alltid.

Mange useriøse

– Av og til må man leve med at det finnes sånne bilder av en på nettet. Det finnes millioner av useriøse nettsteder som er umulige å kontakte. I verste fall er det ingen som kan fjerne dem, sier han.

Elever ved Steinkjer Videregående skole er skremt over at så private bilder kan havne på nett.

– Det er ille, spesielt når det ikke er frivillig. Det er ikke så lett å slette bilder fra for eksempel Facebook. Du kan jo rapportere det inn, men det tar lang tid, sier Vilde Trana.

– Bilder forsvinner jo aldri helt fra nettet, sier Andreas Wass.

Svigers og arbeidsgivere

Og det kan gi problemer seinere i livet.

– En kan jo tenke seg når en skal søke jobb eller treffe svigerforeldre. Selv bildene er lasta opp på ei lita og ukjent side, vil bildene dukke opp når du søker på navnet. Det som kan virke som et engangstilfelle, kan følge deg resten av livet, sier Lars-Henrik Paarup Michelsen ved slettmeg.no.

Han minner om viktige forholdsregler.

– Bilder som ikke skal spres, må ikke legges ut på nettet. Og ikke bruk mobil eller datamaskin som lagringsplass, bilder må lagres på en sikrere måte, sier Paarup Michelsen.