Hopp til innhold

Valgkomiteen i Trøndelag Ap innstiller Marit Bjerkås til ny leder

Etter å ha jobbet på spreng i et døgn, er det klart at valgkomiteen nå foreslår Marit Bjerkås som ny leder i fylkespartiet.

Marit Bjerkås, varaordfører i Rennebu

INNSTILLES: Marit Bjerkås innstilles som leder i Trøndelag Ap. Hun lover å rydde opp i partikulturen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Valgkomiteleder Arild Grande presenterte avgjørelsen på Clarion Hotel & Congress i Trondheim fredag kveld.

Bjerkås er varaordfører i Rennebu sør i Trøndelag og fylkespolitiker for Arbeiderpartiet.

Valgkomiteen foreslår samtidig Amund Hellesø og Eva Kristin Hansen som nestledere i Trøndelag Ap.

– Jeg skal ta seksuell trakassering på alvor (...) Arbeiderpartiet skal være et sted hvor det er trygt å drive politikk, og hvor vi løfter de store politiske sakene, skriver Bjerkås i et innlegg på Facebook.

Hun ønsker ikke å stille til intervju fredag kveld.

Giske helt ute

Det har i lang tid vært knyttet stor spenning til ledervalget til Aps største fylkesparti. Årsmøtet avholdes både i Steinkjer og Trondheim lørdag, og overføres digitalt mellom stedene.

Torsdag kveld måtte valgkomiteen skrote innstillingen hvor Trond Giske var foreslått som ny leder i fylkespartiet. Det ble klart etter at Trøndelag AUF til slutt trakk sin støtte til Giske, etter flere dager med knallhard kritikk fra flere unge kvinnelige partimedlemmer mot en ukultur i Trøndelag Arbeiderparti generelt – og mot Giske spesielt.

Arild grande legger fram ny innstilling, Trøndelag Ap. Trondheim 280820.

LA FREM INNSTILLING: Valgkomiteleder Arild Grande presenterte ny innstilling for Trøndelag Ap på Clarion Hotel & Congress i Trondheim fredag kveld.

Foto: Morten Andersen / NRK

– Jeg hadde kontakt med Trond Giske i går, da var situasjonen veldig kaotisk. Det var en kort samtale, sier Grande fredag.

Han sier at han tror alle forstår at det er tøft for personer som står frem med sine historier om trakassering og ukultur, men at det også kan være tøft for de som er kandidater.

Valgkomiteen landet altså på å foreslå en ledertrio uten Giske.

Selv skriver Giske i en Facebook-post fredag kveld at han trekker seg fra sitt kandidatur til lederverv og søker ikke renominasjon til Stortinget. Han kommer ikke til å stille opp hvis det kommer benkeforslag på ham.

Våg og Kjerkol foreslått

Tidligere fredag erfarte NRK at valgkomiteen sendte ut forslag om to kvinnelige lederkandidater til lokallagene; stortingsrepresentant og partiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol, og tidligere Snåsa-ordfører Tone Våg.

Til slutt ble ingen av dem foreslått.

Grande vektlegger at det nå er en person fra sør i Trøndelag (Bjerkås fra Rennebu), en fra nord i fylket (Hellesø fra Nærøysund) og en fra Trondheim (Eva Kristin Hansen).

– Vi har vektlagt at fylkespartiet har behov for en ny start, en ny begynnelse. Det får de med denne innstillingen, sier Grande.

Lederen i valgkomiteen sier at Bjerkås har forpliktet seg til å jobbe grundig med kulturen i partiet.

– Alle skjønner at det vil kreve et stort arbeid fremover, og i den forbindelse har jeg et løfte å komme med – jeg skal ta seksuell trakassering på alvor, og jeg skal ta de historiene vi har hørt de siste dagene på alvor, skriver Bjerkås selv på Facebook.

Se NRKs politiske kommentator Magnus Takvams vurdering av Trond Giskes exit.

Helomvending på fire dager

Mandag denne uka la Arild Grande og resten av valgkomiteen frem den enstemmige innstillingen til nytt styre i Trøndelag Arbeiderparti.

Der ble altså Giske foreslått som ny leder, med Hellesø og Bjerkås som nestledere.

Trond Giske kommenterte på Facebook at han var «ydmyk og rørt over støtten fra mange kommunepartier i Trøndelag og fra en enstemmig valgkomité».

– Nå er det opp til partiorganisasjonen å ta debatten videre, og ta sine valg, uttalte valgkomiteleder Arild Grande da.

Og debatt har det virkelig blitt.

Torsdag: Nye saker om Giske

Beslutningen til Trøndelag AUF om å trekke sin støtte, kom samme kveld som Adresseavisen omtalte en ny sak som involverte Giske.

Sandra Skillingsås (29) ble nylig innstilt som styremedlem i fylkespartiet sammen med Giske, og hun har tidligere vært regnet som en av Giskes støttespillere.

Torsdag sto hun fram i avisa og anklaget Giske for upassende oppførsel på et nachspiel i 2014.

Trond Giske på årsmøte i Trondheim Ap, februar 2020. Rita Kumar ved siden av Giske.

SLÅR TILBAKE: Trond Giske er kritisk til hvordan pressen omtaler varslersaker mot ham. Her fra årsmøtet i Trondheim Ap i februar 2020.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Kritiserte pressen

Trond Giske gikk torsdag kveld ut på Facebook og kritiserte mediene for å omtale varsler mot ham uten krav om dokumentasjon. Arbeiderpartiet bekreftet torsdag at de hadde mottatt et nytt varsel om Giske fra 2014.

Giske selv skriver at han har forandret seg siden han beklaget i 2017:

«I 2017 beklaget jeg offentlig at jeg ikke hadde vært bevisst nok i sosiale situasjoner, at jeg var lei meg for at noen hadde hatt ubehagelige opplevelser og at den kampanjen som gikk over hele verden gjorde oss alle mer bevisste. Jeg sa at også jeg har lært av dette, og i det store organisasjonsarbeidet jeg har ledet i Trøndelag de siste to årene, har vi arbeidet med en god og trygg organisasjonskultur. Organisasjonen vår er forandret, jeg er forandret.»

«Likevel fortsetter deler av pressen å omtale varsler og påstander fra mange år tilbake uten krav om dokumentasjon eller å vente på saksbehandling.»

Tidligere AUF-leder i Trondheim går til frontalangrep på Trond Giske og partikulturen i Trøndelag Ap. Hun får støtte av flere.

TIL ANGREP: Tidligere AUF-leder i Trondheim går til frontalangrep på Trond Giske og partikulturen i Trøndelag Ap. Hun får støtte av flere.

Tidligere på dagen, torsdag formiddag, publiserte VG et Ap-opprop signert 92 personer som mener valget av Giske som ny fylkesleder «smerter og skader» alle i partiet.

Dette skjedde rett etter at tidligere AUF-leder i Trondheim, Ellen Reitan, gikk til angrep på både Giske og partikulturen i Trøndelag Ap.

– Alle foreldre bør tenke seg om to ganger før de sender datteren i årsmøte i Trøndelag Ap, sa Reitan til NRK torsdag morgen.

Onsdag: Gryende opprør mot Giske-comeback

Onsdag gikk lederen av Aps kvinnenettverk, Anette Trettebergstuen, hardt ut mot Giske.

Hun uttalte at Trond Giskes comeback skjer for tidlig.

– Det er lett for andre som ikke har opplevd noen ukultur selv å mene at man skal legge ting bak seg, men for dem som har stått midt i det, hatt negative erfaringer selv eller varslet, oppleves dette som et nytt slag i trynet, uttalte Trettebergstuen.

Hun reagerte sterkt etter å ha lest en kronikk på Trønderdebatt skrevet av nevnte Ellen Reitan.

Anette Trettebergstuen

APPLAUDERER IKKE: Anette Trettebergstuen klapper ikke for at Trond Giske kunne fått et sentralt verv i Arbeiderpartiet to og et halvt år etter at han trakk seg som nestleder.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

Uenig i konklusjon fra 2018

Etter å ha gått gjennom flere varsler mot den profilerte Ap-politikeren Trond Giske, konkluderte partiet i januar 2018 med at nestlederen hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.

Giske beklaget oppførselen sin i noen av sakene, men har hele veien vært uenig i at han har stått bak seksuell trakassering. Han mente partiet sin konklusjon om brudd på retningslinjene burde omgjøres.