Hopp til innhold

Mor og datter får likevel bli i Norge

En palestinsk mor og hennes tre år gamle datter skulle etter planen sendes ut av Norge så raskt som mulig. Men nå har Utlendingsnemnda snudd, og likevel gitt Salam Yacub og datteren opphold i Norge.

Salam Yacub og familien

Tobarnsmor Salam Yacub til venstre skulle etter planen sendes ut fra Norge sammen med sin eldste datter til høyre. Men nå får de likevel bli i Norge.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Det var i oktober 2016 NRK fortalte historien om den statsløse palestinske familien som har tilknytning til både Oslo og Namsos. Mens far og datter får bli i Norge, skulle mor og den eldste datteren sendes ut av landet.

– Dette er et anormalt liv, jeg går rundt og er redd. Jeg har ingen venner, og er bare deprimert, sa Salam Yacub til NRK i fjor høst.

Ventet i ni år

I over ni år har hun ventet på svar om hvor hun kan dra, og ventet på å bli kastet ut av Norge. Men hun er statsløs palestiner og ingen vil ta imot henne.

I mellomtiden har hennes foreldre med nøyaktig samme bakgrunn fått opphold her i landet. Det har også ektemannen, men ikke deres datter Lillian, som ble født i Trondheim i 2013.

– Min eldste datter har ingen rettigheter her, og det er forferdelig og urettferdig, sier Yacub.

«Menneskelige hensyn»

NRK møtte henne i fjor i en leilighet i Namsos. Da var hun på besøk til foreldrene sine. Mannen hennes har fått en praksisplass i Oslo, og den vesle familien bor nå der.

Men nå har hun altså likevel fått opphold i Norge sammen med sin eldste datter. Utlendingsnemnda har omgjort utvisningsvedtaket som har hengt over familien siden 2012. Årsaken er «sterke menneskelige hensyn», og fordi familien har en «særlig tilknytning til Norge».

– Jeg er veldig glad, og kan nesten ikke tro det er sant. Nå kan jeg endelig starte et nytt og lykkelig liv i Norge. Men saken har vært vanskelig og stressende for meg selv og hele familien, sier Salam Yacub til NRK.