NRK Meny
Normal

Mistenker alvorlig laksesykdom i Sør-Trøndelag

Det er mistanke om den alvorlige laksesykdommen ILA ved to oppdrettsanlegg ved Mausund i Frøya kommune i Sør-Trøndelag.

Laks i møre hos SalMar på Frøya

Salmar Farming AS har varslet Mattilsynet om mistanke om et laksevirus som fører til influensasykdom på fisken.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Salmar Farming, som eier de to anleggene, varslet Mattilsynet om mulig smitte i onsdag. Anleggene ligger i kontrollområdet for infeksiøs lakseanemi (ILA), som ble opprettet etter at sykdommen brøt ut på to anlegg i Frøya i april.

Kan få store konsekvenser

– Det er mye fisk i disse områdene, og dersom det blir påvist smitte i flere fisk, og smitten ikke stanses, kan det få store konsekvenser for fiskebestanden. Heldigivs har vi rutiner som gjør at vi oppdager slike ting før det sprer seg, sier Aud Skrudland, spesialinspektør i Mattilsynet.

Veterinær hos Mattilsynet Aud Skrudland

Aud Skrudland sier eventuell ILA-smitte blant fisk ikke vil være til fare for mennesker.

Foto: Anne-Mari Flatset(NRK

Det er mange oppdrettsanlegg og mye fisk i sjøen i området der smitten er påvist, så Mattilsynet skal på inspeksjon for å ta ut prøver for å bekrefte diagnosen.

– Vi skal få verifisert hvorvidt det er smitte blant fisken på mandag. Da tar vi prøver av fisk som kan skille seg ut til laboratorium. Dersom det blir påvist ILA blant fisken, gir vi pålegg til anleggene om tømming, og fisken vil da bli slaktet, mulig noe forsyvet med tanke på når den ellers skulle ha blitt slaktet, sier Skrudland.

Gode sjekke-rutiner

Mattilsynet understreker at ILA-smitten ikke har noen betydning for folks helse, men for laksen kan den være dødelig.

– Sykdommen finnes naturlig i havet, og den kan spre seg raskt. Den fører til blodmangel hos fisken, og så død. Siden det er gode rutiner på sjekk av fisk, kan vi være tidlig ute, og hindre at sykdommen eventuelt sprer seg til andre oppdrettsområder, avslutter Skrudland.