NRK Meny
Normal

Minoriteter og andre har øynene rettet mot Namsos

Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen, mener voldssaken i Namsos er en prinsipielt viktig sak å følge med på.

Rune Berglund Steen

Leder i Antirasistisk Senter, Rune Berglund Steen synes det er spennende å følge med på hvordan politiet håndterer voldssaken i Namsos.

Foto: Finn Ståle Felberg / Antirasistisk senter

Til uken vil det gjennomføres videre etterforskning i forbindelse med voldssaken i Namsos. Det sier operasjonsleder politiet Nord-Trøndelag, Lars Letnes, til NRK, lørdag. Rune Berglund Steen, Leder i Antirasistisk Senter mener mange vil følge spent med på den videre etterforskningen.

– Vi sliter i dag med at mange som utsettes for hatkriminalitet, ikke anmelder det til politiet, fordi de forventer at det ikke vil bli tatt på alvor. Denne trenden må snus. Derfor blir det spesielt viktig hva politiet foretar seg i en sak som har fått så stor oppmerksomhet som denne, sier Berglund Steen til NRK.

Video som nytt bevis

Vold i Namsos

Videoen har blitt delt over hele nettet.

Foto: Privat, skjermdump

Torsdag forrige uke fikk politiet i Nord-Trøndelag tilgang til en video som viste en syrisk 19-åring som ble holdt i et nakkegrep, før han fikk hodet presset ned i asfalten.

– Nå når vi har fått inn denne videoen, setter vi den i sammenheng med voldsepisoden. Vi tror den er vesentlig bevis i denne saken, sa lensmann i Overhalla, Erling Lundstadsveen til NRK, torsdag.

Nå engasjerer også Antirasistisk Senter seg og mener folk bør følge med på hvordan saken blir behandlet av politiet.

– Hvis motivet eksempelvis er en persons hudfarge eller seksuelle orientering, skal det være straffeskjerpende. Vi reagerer ikke bare på volden, men på at motivet i seg selv er stygt. I møte med hatkriminalitet er det viktig at samfunnet markerer en tydelig skanse, sier Rune Berglund Steen, leder i Antirasistisk Senter, til NRK.

Lensmann i Overhalla, Erling Lundstadsveen sier at dette er en voldssak, noe som er alvorlig. Likevel er mange voldssaker alvorlige, sier han, og politiet etterforsker denne på lik linje med de andre.

Markering i Namsos i morgen

Gina Berre

Gina Berre håper mange møter opp på markeringen i morgen.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Søndag klokken 17:00 vil det foregå en markering på torget i Namsos. Det er AUF Nord-Trøndelag som har tatt initiativ til markeringen, og de oppfordrer folk til å møte opp for å ta avstand fra vold og hatkriminalitet.

– Jeg har sett det enorme engasjementet som har vært rundt saken på sosiale medier. Markeringen er på sin plass for å vise avstand mot alle typer vold og hatkriminalitet, sier Gina Berre, fungerende leder i AUF Nord-Trøndelag til NRK.