NRK Meny
Normal

– Det var en magisk opplevelse

Brennpunkt-journalist Ola Flyum fra Namsos bodde i Sør-Afrika på slutten av 1980-tallet, og fikk møte Nelson Mandela like etter at Mandela ble løslatt fra sitt 27-årige fangenskap.

Nelson Mandela løslatt 11. februar 1990

– Det var ikke gitt at alle ville lytte til Mandela da han kom ut av fengsel. Det var store konflikter og mange personligheter som hadde sitt å si i Sør-Afrika den gangen, sier journalist Ola Flyum.

Foto: ALEXANDER JOE / AFP

Nelson Mandela døde torsdag kveld, og dagen derpå er det mange som vil dele sine historier og minner fra den store frihetsforkjemperen og politikeren.

Journalist Ola Flyum er vemodig over Mandelas bortgang, men glad for å kunne minnes sitt personlige møte med legenden.

– Det øyeblikket glemmer jeg aldri

Ola Flyum

Journalist Ola Flyum fra Namsos synes det er vemodig at Mandela nå er død.

Foto: NRK

– Det var en spesiell tid for oss som jobbet der som journalister, og vi var veldig spente da han skulle løslates, sier Flyum.

Han forteller at det var veldig mange som var ute etter å få det første møtet med Mandela.

– Vi ble ikke forespeilet noen stor sjanse for å treffe Mandela, men vi ville selvsagt prøve.

Flyum var i en gruppe med norske journalister som var heldige og fikk være haleheng til daværende statssekretær i UD, Helga Hernes.

– Vi satt på et venterom og plutselig kommer han ut, denne høvdingen. Det øyeblikket glemmer jeg aldri. Det var en magisk opplevelse, og kanskje særlig for oss som hadde jobbet med Sør-Afrika.

LES: Folk strømmer til Mandelas hjem

– Var oppriktig interessert i oss

– Hva var det som gjorde det så magisk?

– En ting var de voldsomme forventningene som var bygget opp i forhold til hvordan han ville se ut og fremstå. Det gikk rykter om at han var en gammel mann, og at han ble sluppet fri fordi han var nærmest avfeldig.

– Men vi så jo av TV-bildene da han og kona Winnie gikk ut og møtte folket, at dette var en vital mann. Og da jeg fikk møte ham personlig så han på meg og ga meg følelsen av at han var oppriktig interessert i spørsmålene vi stilte og temaene vi bragte på banen.

Nelson Mandela

– Noen personer er bare slik at de gir deg følelsen av at de er interessert i deg, sier Flyum om Mandela.

Foto: Leon Neal / AFP

Sett i lys av den voldsomme oppmerksomheten og interessen omkring Mandela, mener Flyum det var utrolig at han tok seg tid til å møte dem den gangen.

– Var ikke bare en paradefigur

Flyum var nokså fersk som journalist den gangen, men hadde jobbet en del i områder hvor det var store konflikter mellom zuluene og xhosaene, som kriget mot hverandre i tradisjonelle klær og utrustning.

– Jeg hadde endel spørsmål omkring dette, blant annet om hvorvidt man skulle tillate tradisjonelle klær, som i dette tilfellet innebar spyd og kniver. Mandela fortalte at han allerede hadde tatt kontakt med sentrale Zulu-ledere for å løse opp i konflikten. Det vitnet om en mann som virkelig hadde fingeren på pulsen, sier han.

Flyum ble imponert over at Mandela gikk rett inn i de pågående konfliktene. Han mener det er en storhet over det, at han skjønte sin rolle og ikke bare ble en paradefigur.

LES: 20 ting du ikke visste om Mandela

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.