Hopp til innhold

- Streikebryteri i Trondheim

De streikende renholderne i Trøndelag, anklager Tine for streikebryteri.

Vaske toalett

(illustrasjonsfoto) Mens Merursenteret står i fare for å måtte stengene toalettene dersom renholdsstreiken varer ved, er det ikke fare for det ved Trondheim Torg.

Foto: Colourbox.com

SE: Mener det er streikebryteri

Fredag ble det klart at Tine Midt-Norge vil vaske anleggene sine selv. – Vi vil foreta et godt og nødvendig renhold i alle våre anlegg, sier kommunikasjonssjef Øystein Syrstad i Tine. Han sier til NRK at de vil gjøre alt for å ivareta kvaliteten og mattryggheten.

– Enten så vil våre ansatte selv sørge for renholdet, eller så vil vi leie inn firmaer som ikke er i streik, sier Syrstad. Han sier det er helt uaktuelt å stenge noen av Tines anlegg på grunn av streiken blant renholderne.

– Moralsk streikebryteri

Dette oppfatter de streikende som streikebryteri. – Dette reagerer vi sterkt på. Det er moralsk forkastelig å tvinge andre til å utføre den jobben vi egentlig skulle ha gjort. Etter var mening er dette moralsk streikebryteri, sier hovedtillitsvalgt Eva Jensen i ISS.

Men Tine mener de har lov til å la egne ansatte holde hjulene i gang. Selskapet mener det å hjelpe seg selv ikke er streikebryteri.

– Streikebryteri i Trondheim

Renholdsfirmaet ISS anklager også kjøpesenteret Trondheim Torg for streikebryteri. Men viljen er stor blant de 500 renholdsarbeiderne som streiker i Trøndelag. – Det som opptar oss nå er streikebryteri, sier Brede Edvardsen, hovedtillitsvalgt i renholdsbyrået ISS.

Han mener det er taktikk fra motparten, og at de prøver å ødelegge streikeviljen blant de streikende.

– Men det virker motsatt på oss. Vi blir rett og slett forbannet.

Edvardsen mener at de områdene som tilhører de ansatte som er tatt ut i streik ikke skal vaskes.

– Toaletter kan bli stengt

Ifølge Arne Opsal, senterleder for Mercur kjøpesenter i Trondheim kan toalettene ved senteret bli stengt i løpet av neste uke, og han vil ikke sette andre til å gjøre jobben.

– Vi har respekt for arbeidskonflikter som pågår, så det gjør vi ikke.

– Gjør det selv

Mens Merursenteret står i fare for å måtte stengene toalettene dersom renholdsstreiken varer ved, er det ikke fare for det ved Trondheim Torg.

– Vårt eget personell vasker. Vi har fått beskjed om at vi ikke er streikebrytere fordi vi ikke er en part i saken. Vi vasker selv, jeg vasker, og andre, sier Jomar Aspbøll, senterleder ved Trondheim Torg.

Kjøpesenteret bruker sitt eget vaktmesterfirma til å vaske og tømme søppel, men det blir ikke godt mottatt.

– Uakseptabelt

Pål Sture Nilsen, distriktsekretær i Arbeidsmandsforbundet, har ikke sansen for det Trondheim Torg driver med.

– Vi mener det er uakseptabelt. Det er oppgaver som renholderne skal utføre, men de er nå tatt ut i streik på. Vi betrakter det som streikebryteri. Hadde det vært fare for liv og helse eller tap av store verdier hadde det vært greit, sier Nilsen.

– Skittent spill

Trondheim Torg sier de har avklart dette med renholdsbyrået ISS.

– Jeg registrerer at motparten gir andre direktiver enn det vi har blitt enig om, og det synes jeg er dårlig spill i streiken.

Nilsen sier de ønsker å stoppe streikebryteriet.

– Vi vil vurdere aksjonsmåter etter hvert, og vil gjøre det som er nødvendig for å stoppe streikebryteri. Vi akseptere det ikke, sier Nilsen.