Hopp til innhold

Mener «kunstnerskatt» gir naboland kjempefordel – får blankt nei

Bør fotballspillere i Norge få skattefordeler? Ja, mener flere av eliteserieklubbene. Finansdepartementet avviser å innføre «kunstnerskatt».

Eliteserien fotball 2019, Molde - Haugesund.

LAVERE SKATT: Molde er en av de norske fotballklubbene som ønsker seg «kunstnerskatt» for spillere.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

– Vi ønsker å konkurrere på like vilkår, så vi ønsker at det innføres tilsvarende skatteordning i Norge som i Danmark.

Det sier administrerende direktør i Molde, Øystein Neerland.

I Danmark får utenlandske fotballspillere skattefordelen «forskerordningen» Populært kalt kunstnerskatten. Dette er en lavere skatt enn hva landets borgere har.

I Sverige har de gått bort fra ordningen. De har erstattet den med en skattefri sum spillere får når de signerer for klubbene. Dette mener flere av klubbene i Eliteserien gir et konkurransefortrinn.

– Skatteordningen gir klubbene i nabolandene en vesentlig fordel når det gjelder å rekruttere spillere, sier Neerland.

Øystein Neerland

Øystein Neerland er positiv til kunstnerskatt.

Foto: Nils-Atle Sundnes / NRK

Taper kampen om talentene

Norske, svenske og danske fotballklubber kjemper ofte om de samme utenlandske talentene. Med tre ligaer som er ganske like i nivå, er kunstnerskatten ofte avgjørende for hvor talentene velger å spille.

– Det er klart vi ønsker oss samme betingelser, sier daglig leder i Viking Eirik Henningsen.

– Vi merker ofte at vi taper kampen om spillere som har mulighet til å gå til Danmark og Sverige, sier Stabæks Inge André Olsen.

– Det vil åpenbart være en fordel for konkurransekraften til norske klubber. Det vil åpenbart være en fordel for RBK, som har den europeiske scenen som et klart mål, sier Ranheims Frank Lidahl.

– Vi registrerer at det representerer en vesentlig konkurransefordel for danske klubber. Sånn sett er dette noe jeg mener vi bør vurdere, sier daglig leder i Odd, Einar Håndlykken.

Diskutert på fellesmøte

Temaet er også diskutert i interesseorganisasjonen for norske klubber, Norsk Toppfotbball.

– Vi ser at har vi dårligere rammebetingelser på beskatning enn dem. Dette gjør det enklere for dem å tilby bedre avtaler enn vi kan, spesielt til spillere i internasjonal kategori, sier sportssjef Erik Solér.

– Over tid vil vi miste gode norske spillere som kan få en annen økonomi i Danmark. Vi kan også glipp av spillere som kunne utviklet seg i Norge og blitt solgt igjen.

Erik Solér

Erik Solér i Norsk Toppfotball er positiv.

Foto: Cathrine Elnan/NRK.no

Null gehør i Finansdepartementet

Men selv om mange norsk fotballklubber ønsker kunstnerskatt, er det lite gehør for forslaget i Finansdepartementet.

– Det virker urimelig at utenlandske fotballspillere som er bosatt i Norge skal ha lempeligere vilkår enn norske fotballspillere som bor her, eller andre norske og utenlandske yrkesgrupper. Det bryter med grunnleggende prinsipper som norsk beskatning bygger på, sier statssekretær i Frp, Jørgen Næsje.

Han kjøper ikke konkurranseargumentet.

– Hensynet til konkurranse med andre land om utenlandske fotballspillere kan ikke veie tyngre enn hensynet til likhet i beskatningen. En slik ordning vil også kunne virke negativt på rekrutteringen av norske fotballspillere. Jeg ser det derfor ikke som aktuelt å fremme forslag om en slik endring.

Statssekretær Jørgen Næsje ( FrP)

Jørgen Næsje i Frp ser ikke for seg å innføre kunstnerskatt i Norge.

Foto: Rune Kongsro / Finansdepartementet

Finnes skeptikere

Kristiansund og Vålerenga sier også til NRK at de er positive til kunstnerskatt.

Men selv om mange norske klubber er for kunstnerskatt, finnes det klubber som er imot. I Mjøndalen ser man både fordeler og ulemper.

– Vi er nok heller tvilende til hvorvidt fotballspillere og klubber skal ha en fordel i samfunnet. Vi er også tvilende til om de er så viktige for resten av befolkningen at vi skal ha en felles dugnad. Derfor har ikke dette vært et viktig område for oss frem til i dag i hvert fall, sier Mjøndalens Kenneth Karlsen.

Kenneth Karlsen

Mjøndalens Kenneth Karlsen ser fordeler med kunstnerskatt, men er også usikker på om det trengs.

Foto: Fabian Skalleberg Nilsen / NRK