Hopp til innhold

Fare for streik for 6000 bygningsarbeidere

Må bli enige innen midnatt fredag for å unngå streik.

POLEN

For mange får minstelønnssatser i byggenæringa per i dag, mener Fellesforbundet. Illustrasjonsfoto.

Foto: Næss, Anne Elisabeth / SCANPIX

Vidar Grønli

Vidar Grønli, kommunikasjonsrådgiver hos Fellesforbundet.

Foto: Fellesforbundet

– Vi fikk ingen resultater ved vanlig mekling, og for å tvinge fram ei avslutning valgte vi å bryte meklinga mandag. Nå er vi inne i tvungen mekling, sier Vidar Grønli, kommunikasjonsrådgiver i Fellesforbundet til NRK.

Ettersom partene nå er underlagt riksmekleren og har taushetsplikt om den pågående meklinga, vil Grønli ikke si noe om status i kveld.

De to partene i meklinga er Fellesforbundet og Byggenæringas landsforening.

Meklinga mellom partene ble brutt mandag, og fristen for å komme til enighet gjennom tvungen mekling er ved midnatt fredag.

5985 ansatte i byggenæringa blir eventuelt tatt ut i streik fra lørdag.

Minstelønn sentralt i meklinga

Krav om tjenestepensjon, høyere minstelønnnssatser og krav om bedre språk- og fagopplæring er noen av kravene Fellesforbundet satte på vegne av sine medlemmer, altså medlemmer som arbeider innenfor byggfagene.

Kravene som gjelder pensjon fikk forbundet gjennomslag for i meklinga for frontfagene, ifølge Grønli, men blant annet minstelønn står igjen.

– Situasjonen for byggfagene nå er slik at mange går på minstelønnssatser, særlig de mange utenlandske arbeiderne. Minstelønnssatsene er gjort lovmessig, og erfaringa er at for mange av våre medlemmer går på minstelønnssatser. Vi synes det er viktig å øke minstelønna, for å gjøre byggebransjen mer attraktiv for arbeidere, sier Grønli.

Fellesforbundets motpart, Byggenæringens landsforening, vil ikke kommentere saken overfor NRK.

- Ingen kommentar fra BNL nå under meklingen, sier kommunikasjonssjef Siri Stang.