Hopp til innhold

Megasvev over megapark

I en gigantisk terrengpark svever brett- og skikjørere høyt over de skuelystne under årets Megapark på Oppdal.

Vinden tar godt tak i de store klærne til ”jibberne” helt øverst i terrengparken i Vangslia. Mens sola kjemper for å komme seg igjennom skylaget står en gjeng med skikjørere og psyker seg opp til å hoppe på de store hoppene i parken.

- Jeg tror det blir backflip (baklengs salto, journ anm) på det første hoppet og en 360 på det neste, sier den ene av dem før han setter utfor og gjør som planlagt.

Størst i Norden

Megapark er Nordens største terrengpark-arrangement og arrangeres av ski og friluftsbladet Fri Flyt for femte gang.

- Målet med arrangementet er å lage en møteplass for våre lesere og frikjørere fra hele landet. Det finnes en del slik arrangement for de beste kjørerne, men Megapark er unikt siden det er åpent for alle kjørere. Nybegynner som viderekomne, forteller redaktør i Fri Flyt, Erlend Sande.

Om lag 500 ski- og brettkjørere fra hele Norge er kommet til skibygda for å utfolde seg i en spesialkonstruert terrengpark for anledningen. Hopp i størrelsen stor til enorm og forskjellige rekkverk er spredt nedover en løype på om lag 800 meter.

Frikjører
Foto: Jørgen Pettersen

- Jeg tviler sterkt på at det finnes noen bedre terrengpark i Skandinavia akkurat nå. Parken er bygd av den anerkjente svenske terrengparkkonstruktøren Lars Mattsson, sier Tore Meirik i Oppdal Booking.

I tillegg til Mattsson er 50 elever fra Rødde folkehøgskole invitert for å sørge for at hoppene til en hver tid holder topp kvalitet. I tillegg sørger de for sikkerheten dersom noen skulle være uheldig med landingen.

- Vi står her på kulen av hoppet og passer på at folk ikke kjører på hverandre. To timer jobbing om dagen og så får vi kjøre så mye vi vil etterpå. Det funker helt fint. Og så får vi jo sett sykt mye bra kjøring, sier Lars Andé Vorhaug.

Doble saltoer

Flere meter over han suser jibberne forbi. 360, 540 og 720 graders rotasjoner, saltoer med og uten skru. De dyktigste slår til med doble saltoer for å virkelig sette skapet på plass. Nivået på norske jibbere er i verdenstoppen.

- Hoppene er bygd slik at man får mye hangtime, dvs. mye tid i lufta til å gjøre triks. I tillegg er landingene bratte og myke etter alle snøen som kom tidligere i uka. Da blir det til at folk drar på litt ekstra, sier Vorhaug.

Hans Bjerkaas, Robert Hernes, Brian Halseth og Elias Ishoel.

Hans Bjerkaas, Robert Hernes, Brian Halseth og Elias Ishoel.

Foto: Jørgen Pettersen / NRK

Over et av de aller største hoppene står Robert, Brian, Hans og Elias på tretten. De er oppdalinger og har tatt en uautorisert fridag fra skolen.

- Dette måtte vi jo bare få med oss. Hoppene er fete og føret er godt. Med så mange gode kjørere blir vi også motiverte til å prøve nye ting, sier Robert Hernes.

Frikjøring i skuddet

Mens guttene bestemmer seg for triks roper en speaker i naboløypa ut passeringstider. NM i alpint arrangeres samtidig som Megapark, men det kunne ikke de unge guttene brydd seg mindre om. Kondomdress og carving-ski er ikke noe for dem. Det er posete bukser og twin-tip ski som gjelder.

- Jibbing, eller frikjøring som det kalles, er blitt Norges nest største vinteridrett. Kun slått av langrenn. Selv om ikke så mange kjører i organiserte former, så viser salg i butikker og arrangementer som dette at det er terrengparkkjøring som gjelder for norske ungdommer. Vi har 200 påmeldte i NM som kjører gratis. I Megapark er det 500 som betaler for å få kjøre. Det sier litt, forteller Tore Meirik.

Tilbake igjen over det store hoppet er Robert og kameratene hans klare.

- Det blir ikke bedre enn dette. Nå kommer sola også, sier Robert Hernes, for han kjører rett ned og flyr langt over det store hoppet.

Frikjører
Foto: Jørgen Pettersen