Hopp til innhold

Med et vrak gjennom Afrika

Tomas Olufsen og Cato Kvam fra Trondheim har gjennomført en hobbyvariant av det kjente Paris - Dakar løpet.

Med et vrak gjennom Afrika
Foto: Tomas Olufsen

Løpet heter Plymouth - Dakar og er i utgangspunket på ca 5900 km. Men det trønderske paret endte opp på nesten tusen mil - gjennom støvete veier i Afrika - til slutt. Og ifølge Olufsen opplevde de mye spennende på turen.

- Vi har truffet mange spennede mennesker og opplevd ting som vi aldri kunne forestille oss på forhånd. Det er vel ikke en tur som jeg anbefaler for besteforeldrene mine. Det er mye korrupsjon, og vi måtte selv betale småpenger til lokale politihøvdinger for å komme oss videre. Senere opplevde jeg å bli dopet ned og frastjålt penger, en skummel reise med andre ord, sier Olufsen. 

Bilen full av sand

Etter målgang i Gambia har guttene slappet av og vasket ut bilen, som var full av sand etter reisen gjennom Sahara. De var blant de første i mål, og måtte vente flere dager på at alle deltakerne skulle komme i mål.

- Det var veldig rart når alt var plutselig over. Når vi kom fram til Gambia følte jeg at vi egentlig ikke var ferdig, sier Olufsen.

For selv om løpet heter Plymouth - Dakar, ender bilene opp i Banjul i Gambia. Bilene som brukes i løpet, kan egentlig ikke koste mer enn 100 pund og kan betegnes som vrak. I Olufsen og Kvam sitt tillfele var dette en Mazda Pickup fra 1987.

Penger til et godt formål

- Jeg vil trekke fram at Afrika ikke var som jeg trodde. Spesielt var veistandarden bedre enn jeg trodde. Det var asfaltert vei gjennom hele Sahara, selv om vi kjørte den såkalte "ørkenruten". Vi har hatt ei uforglemmelig opplevelse, sier Olufsen til NRK Trøndelag.

Etter reglene skal bilene som blir brukte underveis i dette løpet auksjoneres bort til et godt formål. I samarbeid med myndighetene i Gambia arrangerer arrangøren av løpet en auksjon etter at alle bilene har kommet i mål. Olufsen og Kvam fikk ca 7000 kroner for bilen de brukte.

- Disse pengene går til et veldedige formål som skoler og sjukehus i Gambia, avslutter Olufsen.