Hopp til innhold

Maxim syklet 8848 høydemeter på én dag

Maxim nådde 8848 høydemeter ved å sykle opp til Juvasshytta ved Galdhøpiggen på én dag. Det gjorde han ved å sykle opp og ned over seks ganger.

Maxim Golev

Maxim Golev har gjennomført «Everesting» åtte ganger før. Her er han på Sognefjellet.

Foto: Privat

I disse Tour de France-tider kan det være lett å bli inspirert til å børste støvet av sykkelen og ta den med ut på en luftetur. Men det er ikke mange nordmenn som kan slå seg på brystet og si at de har gjennomført såkalt «Everesting».

En øvelse der man sykler opp og ned en bakke helt til man har nådd like mange høydemeter som verdens høyeste fjell, Mount Everest, nemlig 8848 meter over havet.

Vondt i kroppen

Maxim Golev

Maxim Golev setter seg hele tiden nye mål.

Foto: Privat

Maxim Golev fra Skaun i Sør-Trøndelag er den eneste i Norge som har everestet opp mot Galdhøpiggen.

Turen tok ham 12 og en halv time, hvor 11 timer gikk til sykling. For å nå høyden til Mount Everest måtte han sykle opp til Juvasshytta seks og en halv gang.

– Nå har jeg vondt i hele kroppen, forteller Golev som akkurat er ferdig med det utfordrende turen.

– Men det er veldig gøy. Det er gøy å utfordre seg selv. Jeg har som mål å ha flest stigninger i Norge, forteller Golev, som opprinnelig er fra Russland.

Galdhøpiggen

Maxim Golev har fotografert store deler av turen opp og ned Galdhøpiggen.

Foto: Maxim Golev

Setter seg nye mål

Øvelsen som flere syklister nå prøver seg på, startet i Australia på 90-tallet og har siden spredt seg til hele verden. I 2014 gjennomførte 84 mennesker den store utfordringen.

Golev har til nå gjennomført Everesting åtte ganger. I forrige uke syklet han på Nordkapp og fikk dermed Norges nordligste høydestigning.

– Dette er en ting man kan gjøre i livet hvis man liker utfordringer. Og når man klarer målet man har satt seg, så må man sette seg et nytt mål, sier Golev.

Men den 12 timer lange turen krever god forberedelse og rikelig med næring underveis.

– Alt du trenger er egentlig å ha en bakke og en sykkel, og så er det greit å sjekke værmeldingen, smiler Golev.

– Men du må være godt trent også da.

– Imponerende

Video Intervju Atle Kvålsvoll

Tidligere proffsyklist, Atle Kvålsvold, er imponert over Golev.

Foto: Nyhetsspiller

Tidligere proffsyklist og Thor Hushovds trener, Atle Kvålsvoll, mener denne typen øvelse er svært krevende.

– Det er ikke tvil om at dette er en utfordrende øvelse. Jeg må si at det er svært imponerende. Ut fra det jeg kan vurdere både med tanke på den tida som er brukt og høydemeterne som bestiges, så krever det en vanvittig utholdenhet og kapasitet, sier Kvålsvoll.

Neste mål for Golev er Hope Challenge. Der skal 100 ryttere sykle opp og ned Grefsenkollen i Oslo til de har nådd 8.848 høydemeter. Det betyr at hver rytter skal sykle opp og ned bakken 73 ganger.

– Da blir vi mange som sykler samtidig. Det blir veldig artig, sier Golev.