Hopp til innhold

Fremførte popmusikk fra 1814

Under en 1814-markering på Ringve Musikkmuseum i helga ble det fremført musikk det ikke finnes opptak av, hentet fra repertoaret til datidens musikkselskap i Trondheim.

Studenter fra Institutt for musikk, NTNU, framfører musikk som ble spilt av "Det musikalske Øvelses Selskab av 1815" i Trondheim på 1800-tallet.

NTNU-studenter fremførte stykker av Viotti og Pleyel på Ringve Musikkmuseum i helga. Musikken finnes ikke innspilt ennå, men museet håper det skal kunne la seg gjøre.

På Ringve Musikkmuseum var det søndag musikklivet i Trondheim i årene omkring 1814 som sto i fokus. Det var på denne tiden Ole Andreas Lindeman og Johan Christian Tellefsen etablerte det første musikkselskapet i byen, et selskap konservator Ingrid Loe Dalaker omtaler som en musikalsk herreklubb.

Men denne herreklubben, som fikk musikklivet i byen til å blomstre, etterlot seg også en stor notesamling. Og på Ringve ble det fremført smakebiter fra musikken de spilte den gang.

– Det er veldig artig å plukke frem musikk som ikke spilles så ofte, men som er av god kvalitet, sier Loe Dalaker.

LES: Nytt bygg til gamle instrumenter på Ringve

Har tilgang til alle notene

Hovedbygget på Ringve Museum

Ringve Musikkmuseum i Trondheim.

Foto: Tor Beisvåg

Det første selskapet virket frem til 1830. Etter det startet Åge Claudius Schult et nytt musikkselskap, og gjennom sitt virke samlet han nesten alt notematerialet han kunne finne.

– Da han døde testamenterte han dette til Gunnerusbiblioteket. Derfor har vi tilgang til alt notematerialet som musikkselskapene spilte helt fra 1800, sier Loe Dalaker.

Musikken de spilte den gang strekker seg fra samtidens komposisjoner av Viotti, Weyse og Spohr til verker av Mozart og Haydn.

– Mye av musikken var nyskrevet, og de var tidlig ute med å fremføre ting. De var godt orienterte, sier konservatoren.

Ut fra dette repertoaret ble det valgt ut noen stykker som ble fremført etter Loe Dalakers foredrag på Ringve, stykker det ikke finnes innspillinger av.

Kan bli innspilt

NTNU-studentene Hallvard Braaten Steinhovden, Anders Holmås, Olivia Høilund-Carlsen Ruud og Nanna Ikutomi Sørli fra Unge Musikere, fremførte Stryketrio nr. 1 av Viotti, Fløytekvartett nr. 1 av Pleyel og et utdrag fra Don Juan av Mozart, arrangert for strykekvartett av Küssner.

– Det er veldig morsomt at vi får lov til å spille det samme som de gjorde i 1814, sier fiolinist Olivia Høilund-Carlsen Ruud.

Konservator Loe Dalaker ser ikke bort fra at noe av denne musikken kan bli spilt inn for første gang.

– Hvis vi jobber for det, så er det fullt mulig. Vi har jo gjort det med andre prosjekter hvor vi har trukket frem musikk som ikke lenger var kjent.

Se Nanna Ikutomi Sørli, Hallvard Braaten Steinhovden, Anders Holmås og Olivia Høilund-Carlsen Ruud øve på Fløytekvartett nr. 1 av Pleyel før helgas konsert: