NRK Meny
Normal

Mange laksevald ledig før sesongen

Frykten for et nytt dårlig lakseår har skremt trofaste laksefiskere bort fra flere av de store elvene. Snaut to uker før sesongen starter er mange fiskesteder fortsatt ledig.

Torstein Rognes på den nye steinbanken i Gaula.

Sekretæren i Gaula fiskeforvaltning er spent på fisket i både Gaula og Orkla. I år har de merket mindre interesse for elvene, men han er fortsatt optimist.

Foto: Tom Erik Sørensen / NRK

Et kjapt sveip på Finn.no viser nærmere 20 annonser på ledige laksevald i to av Norges beste lakseelver Gaula og Orkla i Sør-Trøndelag. Fiskebestanden de siste sesongene fører til restriksjoner på fisket, og dermed uteblir fiskerne. Det merkes sammenlignet med glansdagene for noen sesonger tilbake.

– Lite fisk gir endel utfordringer. Stramme restriksjoner er innført og dette gir utslag i etterspørselen på elvene som munner ut i Trondheimsfjorden. Men vi håper at dette snur, forteller Torstein Rognes ved Gaula fiskeforvaltning.

(Artikkelen fortsetter under bildet):

Laksefiske i Gaula

Det kan bli langt mellom fiskerne når laksesesongen starter 1. juni. Det dårlige fisket de siste sesongene har gjort fiskerne skeptiske på fangsten i år.

Foto: NRK

Ved Gaula fiskeforvaltning er spenningen stor før årets sesong som starter 1. juni. Torstein Rognes er forsiktig optimist, spesielt på fiske av mellomlaks, mens storlaksen tror han det blir mindre av. Her er det innført strenge restriksjoner for å ivareta bestanden. ​

  • Max 4 fisker i løpet av sesongen
  • Storlaks større enn 1 meter skal settes ut igjen såfremt de ikke er skadet.
  • Forsiktig uttak av laks på mellom 80 cm. - 100 cm.
  • Større uttak av laks under 80 cm.

– Dette er ikke unikt for Gaula. Også Orkla opplever det samme. Mindre fisk gir dårlig utbytte for fiskerne, mener Rognes.

De første på plass

Årets første storlaks

18. mai fikk svenske Bjørn Kalmskog gleden av å lande årets første storlaks på norsk jord som veide 12,1 kg og ble tatt i elva i Bjøra.

Foto: Privat

Siden 2011 har bestanden falt i Gaula og Orkla, og med den er det innført restriksjoner for å få økt antallet fisk.Derfor er det nå knyttet stor spenning til hvordan fisket blir denne sesongen. Det vises på etterspørselen, og flere laksevald er ledig. Og blir mange laks dratt på land fra starten av så øker etterspørselen sier Rognes som er forsiktig optimist knappe to uker før fisket starter.

Glissent langs bredden

Elva Bjøra er ei kjent lakseelv i Overhalla i Nord-Trøndelag. Den 15,2 km. lange elva er en av de største sideelvene til Namsen, og her er allerede laksesesongen i gang.

På mandag denne uka ble den første storlaksen fanget. Det gir optimisme for elvene nord for Trondheimsfjorden som opplever gode tider sett i forhold til søsterelvene i Sør-Trøndelag.

– Det vil nok være litt glissent mellom fiskerne i starten av sesongen, men de første er allerede på plass og flere er ventet før startskuddet går ved midnatt til 1. juni, sier sekretæren for Gaula fiskeforvaltning Torstein Rognes.