Hopp til innhold

Drikkevannet må kokes - kan bli greit onsdag

Nok en gang har mange i Roan problemer med vanntilførselen. Det er påvist tarmbakterier i drikkevannskilden Prestvannet.

Prestvannet i Roan

Drikkevannskilden Prestvannet

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Ny prøve mandag

Selv om prøven som ble tatt denne uka var "ren", må det tas ny prøve mandag 24. august. Analyseresultatet av den vil være klar onsdags ettermiddag. Hvis det også viser at vannet er rent, kan vannet igjen brukes uten at det må kokes først.

Fram til onsdags ettermiddag må derfor folk som har drikkevannet sitt fra Prestvannet fortsatt koke vannet.

Oppgitt

Roan kommune har fem drikkevannsanlegg. Et av dem er Prestvannet, og husstander og bedrifter som får vannet sitt fra denne kilden har flere ganger opplevd problemer med vanntilførselen.

Wencke Kristiansen

Wencke Kristiansen

Foto: Privat

– Vi blir litt maktesløse og oppgitt, sier Wenche Kristiansen som er daglig leder i Nilsens hønseri. Der er de avhengig av rent vann i produksjonen.

– Nå hadde vi virkelig fått håp om at alt skulle være i orden, etter at vi har hatt så mye tull med vannet vårt. Men nå er det altså på'n igjen.

Nytt renseanlegg

Tidligerer har problemene blant annet vært mye humus i vannet, og tilførselen har også vært stengt på grunn av høyt innhold av aluminium.

Geir Ola Aune

Geir Ola Aune.

Foto: Roan kommune

Kommunen har bygd nytt renseanlegget for Prestvannet. Allikevel er det altså nå påvist tarmbakterier i vannet, og folk må koke vannet før de kan bruke det.

Vet ikke årsaken

- Nei, vi vet ikke sikkert hva som er årsaken til problemet.

Det sier sektorleder Geir Ola Aune i Roan kommune. Han er ansvarlig for pass og vedlikehold av renseanlegget i Prestvannet..

Nå håper han at de nye prøvene som skal tas førstkommende mandag også er "rene", slik at drikkevannet kan friskmeldes.

Beklager

Jan Helge Grydeland

Jan Helge Grydland, ordfører i Roan.

Foto: Morten Andersen / NRK

Ordfører i Roan, Jan Helge Grydland, beklager situasjonen som er oppstått, og håper vannet snart blir friskmeldt

– Hvis ikke noe er ødelagt i renseanlegget, tror jeg det skal gå ganske kort tid til vi kan bruke vannet som normalt igjen.