NRK Meny
Normal

Frykter familieflukt fra Namsskogan

Legges skolen og barnehagen på Trones i Namsskogan ned, vil enkelte foreldre bli nødt til å kjøre 12 mil hver dag for å levere og hente barna sine. I dag skal kommunestyret i Namsskogan diskutere saken.

Stian Brekkvassmo

Namsskogan-ordfører Stian Brekkvassmo forstår at mange er usikre på framtida hvis skolen og barnehagen på Trones blir lagt ned.

Foto: Espen Sandmo, NRK

Administrasjonen i Namsskogan kommune har foreslått å legge ned skolen og barnehagen på Trones for å spare 5,2 millioner kroner. De mener elevgrunnlaget for skolen er for lite med ti elever. Barna skal isteden kjøres til Namsskogan sentrum. Tre mil unna. Fra Skorovatn er det nye tre mil å kjøre. Det blir langt for små barn.

– Trist og skremmende

– Dette synes jeg er både trist og skremmende. Nå blir det vanskelig å bo her. Det blir veldig langt å kjøre opp til Namsskogan sentrum, sier Linn Trones.

Hun jobber ved Namsskogan familiepark og kom flyttende til bygda fra Trondheim. Ved familieparken på Trones er det 12 personer som har et sterkt ønske om å opprettholde skolen og barnehagen.

– Det blir veldig langt å kjøre til Namsskogan, og det har jeg ikke lyst til. Det er dumt at alt skal sentraliseres, mener Trones.

– Vanskelig situasjon

Namsskogan-ordfører Stian Brekkvassmo synes situasjonen er vanskelig.

– Jeg forstår alle som nå er veldig usikre på framtida. Men administrasjonen i kommunen må vurdere det faglige på sitt område. Til slutt er det politikerne som må ta den endelige avgjørelsen. Hvis vi ikke legger ned, må vi gjøre andre kutt i kommunen.

– Jeg ser også denne saken i sammenheng med kommunereformen og sammenslåing av kommuner. Hva ville et kommunestyre i Grong eller Namsos ha gjort i en sånn sak? Jeg tror dette er noe som gjør mange skeptiske til kommunereformen, sier Brekkvassmo.

Tilbake på familieparken på Trones er det mange nå som vurderer hva de skal gjøre. Mange av de ansatte har små barn. En av dem er Georg Enga.

– Familieparken er avhengig av å ha et miljø rundt seg. Både parken og Namsskogan som samfunn taper på å legge ned skolen og barnehagen her. Folk vil sannsynligvis ikke bo på Trones, og for oss er det helt uaktuelt å sende barn helt opp til Namsskogan, sier Enga.

Store avstander

Namsskogan er en betydelig kraftkommune, men har likevel behov for å spare penger. For det er uten tvil krevende å drive en kommune, som har så store geografiske avstander.

– Vi ser en klar sentralisering i hele Norge, og vi i Namsskogan kjenner veldig godt på dette akkurat nå, sier ordfører Stin Brekkvassmo før dagens kommunestyremøte hvor politikerne skal diskutere hva som skal skje med skolen og barnehagen på Trones.

Video fra Trøndelag

Blå himmel og fine forhold- vinterferien er i gang i Trøndelag.
På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.